Egipt vrea drepturi de autor asupra piramidelor

Apropo.ro / 27.12.2007, 11:44
Egipt vrea drepturi de autor asupra piramidelor
Egiptul vrea sa protejeze patrimoniul arheologic cu o lege a drepturilor de autor, care va permite cererea de beneficii financiare

Egiptul vrea sa protejeze patrimoniul sau arheologic cu o lege a drepturilor de autor, care va permite cererea de beneficii financiare celor care reproduc piramidele, Sfinxul si celelalte monumente vechi.

Profesorul Zahi Hawass, presedintele Consiliului Suprem pentru Antichitati al Egiptului a justificat, marti, aceasta masura prin necesitatea strangerii de fonduri pentru intretinerea siturilor arheologice.

"Noua lege va interzice total duplicarea monumentelor arheologice egiptene", a spus acesta, precizand ca masura va fi luata la nivel international.

Hawass a subliniat ca Parlamentul egiptean va examina proiectul de lege redactat de Guvern. El a mai spus ca masura nu va afecta artizanii egipteni. "Egipt este unicul detinator legitim al drepturilor de reproducere ale acestor monumente", a precizat profesorul.

Totusi, legea "nu va interzice artistilor egipteni sau straini sa obtina beneficii din desenarea sau reproducerea monumentelor egiptene sau faraonice, atata vreme cat nu este vorba de reproduceri exacte", a subliniat Hawass.

Intervievat in privinta complexului hotelier Luxor din Las Vegas, care se descrie ca fiind "singura cladire in forma de piramida din lume", Hawass a declarat ca nu este vorba "de o copie exacta a monumentelor faraonice, in ciuda formei sale", subliniind ca amenajarile interioare nu seamana cu cele ale piramidelor.

Comentariile lui Hawass vin dupa ce cotidianul egiptean de opozitie Al-Wafd a cerut, in editia sa de duminica, hotelului din Las Vegas sa dea o parte din beneficiile lui orasului egiptean Luxor, unde se gaseste faimoasa Vale a Regilor.

"35 de milioane de turisti viziteaza Las Vegas pentru a vedea reproducerea orasului Luxor, in timp ce doar sase milioane viziteaza adevaratul oras egiptean Luxor", a comentat cotidianul.