Egiptul mizeaza pe o revenire rapida a turismului

Apropo.ro / 21.07.2005, 18:53
Egiptul mizeaza pe o revenire rapida a turismului
Sectorul turistic din Egipt va suferi un șoc pe termen scurt din cauza atacurilor de la Sharm-el-Sheik, dar își va reveni rapid, a declarat ministrul egiptean al turismului, citat de BBC. Potrivit analiștilor, atacurile de sâmbata, 23 iulie, care au ucis 88 de

Sectorul turistic din Egipt va suferi un șoc pe termen scurt din cauza atacurilor de la Sharm-el-Sheik, dar își va reveni rapid, a declarat ministrul egiptean al turismului, citat de BBC.

Potrivit analiștilor, atacurile de sâmbata, 23 iulie, care au ucis 88 de persoane, ar putea costa industria pâna la doua miliarde de dolari pe parcursul acestui an fiscal. Iar pierderile se simt deja.

Italia, principala sursa de turiști a Egiptului, și-a sfatuit cetațenii sa nu evite stațiunea din Egipt, iar previzunile pe termen mediu ale unor operatori de turism sunt destul de pesimiste.

Ministrul turismului, Ahmed El Maghraby, a anunțat ca in jur de 6.000 de persoane au parasit Skarm-el-Sheik în primele 24 de ore de la atentate, aproape dublu fața de numarul estimat inițial.

„Bineînțeles ca atentatele vor avea un impact, dar simt ca industria își va reveni rapid”, a spus El Maghraby.

El a adaugat ca oamenii nu mai sunt șocați de astfel de lucruri.

Hani Genena, economist-șef la compania de brokeraj EFG-Hermes este de parere însa ca turiștii din Italia, Germania și Marea Britanie vor sta departe de Egipt pe parcursul acestui an financiar de frica unor noi atacuri teroriste. Genena, care pregateste un raport despre impactul atacurilor asupra economiei, a mai spus ca va exista un impactul asupra industriei turismului se va simți pentru cel puțin șase luni.

Compania de brokeraj estimase ca turismul va aduce șapte miliarde de dolari la bugetul local în acest an fiscal, cu aproximativ 1,5 miliarde dolari mai mult decât în 2003-2004. Insa dupa atentatele de sâmbata, Genena prevede ca venitul brut din turism pentru anul fiscal în curs va fi doar de maxim 5,5 miliarde de dolari, mai saazut fața de anii trecuți.

„Sharm atrage pâna la un sfert din turiștii veniți în Egipt, cei mai mulți provenind din Italia, Germania și Marea Britanie. Și normal ca aceste nationalitați sunt foarte sensibile la atacuri de genul acesta”, a adaugat Genena.

Ministrul turismului crede ca estimarile privind pierderea a doua miliarde de dolari este „ridicola”, întrucât este prea devreme pentru a face o asemenea estimare.

Lunile iulie și august sunt de obicei cele mai importante luni pentru turismul egiptean, în special pentru Sharm. Operatorii se pregatesc pentru ce-i mai rau, mai ales în Sharm, stațiune care a atras cel puțin 20% din totalul turiștilor care au vizitat Egiptul anul trecut.

Asociația italiana a operatorilor de turism a informat ca toate pachetele turistice catre stațiunea egipteana au fost suspendate și ca au fost trimise avioane pentru a recupera cei circa 7.000 de turiști.

Conform datelor furnizate de ministrul de Externe din Italia, în Egipt se aflau aproximativ 30.000 de turiști la momentul atacurilor, dintre care 80% în Sharm El Sheikh.

În stațiune se mai aflau 9.000 de britanici, 2.500 de germani si multi altii din diferite state europene.

Mediafax