El este „Morcoveață”, băiețelul cu pielea portocalie!

Apropo.ro / 09.03.2012, 16:05
El este
Părinții unui băiețel de trei ani au observat cum pielea copilului lor a ajuns să aibă culoarea portocalie, dar nu și-au dat seama care este și cauza.

Pare amuzant, însă este un lucru cât se poate de adevărat. Leo Barnett, un băiețel în vârstă de trei ani din UK, are un chip strălucitor și portocaliu atunci când consumă morcovi.

Leo suferă, de fapt, de o boală rară denumită hiper-beta carotenemie, el fiind și singurul din țara sa care are acest diagnostic.

Pentru că ficatul său are lipsă o anumită enzimă (cea care ajută organismul să transforme carotenul în vitamina A, cea care are rolul de a întări organismul uman dar și să mențină vederea bună) Leo are tendința de a se colora portocaliu de fiecare dată când mănâncă morcovi sau alte alimente portocalii. Culoarea se menține și după ce acestea sunt eliminate din dieta micuțului.

Organismul britanicului nu poate digera carotenul, substanța pe care o găsim în morcovi și care le dă culoarea pe care o cunoaștem. Când se acumulează cantități mai mari de caroten în organismul său, pielea lui Leo se colorează.

În cazul bolii lui Leo, o simplă răceală i-ar putea fi fatală. Părinții au scos din alimentația micuțului carotenul și îi oferă suplimente de vitamina A.

Problema lui a fost observată la vârsta de 6 luni, când băiețelul a fost diagnosticat cu pneumonie. La o lună după însănătoșire, culoarea portocalie tot nu îi dispăruse, iar părinții au crezut că este vorba despre altceva cu mult mai serios. Pe atunci nici nu se gândeau că fiul lor este alergic la caroten.

Acum, că Leo este tinut departe de caroten, părinții spun că este căt se poate de bine, un copil ca oricare altul. Mama lui glumește uneori spunând că s-ar putea distra pe această temă, când va crește, alături de prietenii lui, mâncând morcovi.