Elementele antiracheta din Cehia si Polonia – ineficiente

Apropo.ro / 15.01.2008, 14:15
Elementele antiracheta din Cehia si Polonia - ineficiente
Elementele antiracheta pe care SUA intentioneaza sa le instaleze in Cehia si Polonia nu vor apara Europa de atacuri din Iran sau Coreea de Nord.

Elementele antiracheta pe care Statele Unite intentioneaza sa le instaleze in Cehia si Polonia nu vor putea apara Europa sau Asia de atacuri din Iran sau Coreea de Nord, explica analistul american Philip Coyle, citat de pagina online a agentiei CTK.

Philip Coyle a facut aceste declaratii in cursul unei intalniri cu primarii localitatilor din districtul Brdy, situat la sud-vest de Praga, unde Statele Unite intentioneaza sa amplaseze un scut antiracheta.

Coyle apreciaza ca baza antibalistica de la Brdy ar deveni prima tinta a unui atac in eventualitatea unui razboi.

Expertul american a prezentat rezultatele unui studiu realizat in Statele Unite in 2004 care pune sub semnul intrebarii afirmatiile administratiei George W. Bush privind eficienta scutului antiracheta.

De altfel, Coyle a atras atentia ca inamicul poate utiliza rachete false sau invizibile pe radar, astfel ca sistemul antibalistic american va fi ineficient. Potrivit expertului, motivul pentru care Pentagonul insista sa amplaseze elemente antiracheta in Cehia si Polonia este protejarea sistemelor antibalistice din Marea Britanie si Groenlanda.