Elicopter al SMURD Târgu Mureș prabușit

Apropo.ro / 23.12.2006, 21:48
Elicopter al SMURD Târgu Mureș prabușit
Un elicopter al SMURD Târgu Mureș, dat în folosința în urma cu doi ani, s-a prabușit, sâmbata, în jurul orei 13.30, în județul Bistrița-Nasaud, cele patru persoane aflate la bord nefiind grav ranite, transmite corespondentul MEDIAFAX.Un elicopter al SMURD Târgu Mureș, dat în folosința în urma cu doi ani, s-a prabușit, sâmbata, în jurul orei 13.30, în județul Bistrița-Nasaud, cele patru persoane aflate la bord nefiind grav ranite, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei patru membri ai echipajului au fost gasiți, în jurul orei 18.30, în Munții Bârgaului, la aproximativ cinci kilometri de drumul național care duce spre Pasul Tihuța.

Pâna la ora transmiterii acestei știri, nu se cunoșteau cauzele incidentului aviatic din Munții Bârgaului, cei patru membri ai echipajului fiind cautați de peste 50 de pompieri, polițiști, echipaje SMURD și jandarmi montani. Potrivit salvatorilor, operațiunile de cautare au durat aproximativ patru ore și s-au desfașurat cu dificultate din cauza terenului accidentat și a întunericului.

Cei patru au fost gasiți pe Vârful Casaru, Poiana Tomnaticului, la circa cinci kilometri distanța de drumul național care duce spre Pasul Tihuța. Ei se aflau lânga un foc pe care îl facusera ca sa se încalzeasca întrucât în zona este foarte frig.

Echipajele și cei patru membri ai elicopterului sunt așteptați lânga Piatra Fântânele, din apropierea Pasului Tihuța, având de strabatut un drum foarte accidentat. În zona sunt mai multe ambulanțe SMURD, echipaje de poliție și pompieri, precum și jandarmi.

Doctorul SMURD Târgu Mureș, Cristian Boeriu, a declarat pentru MEDIAFAX ca echipajul a început deja coborârea de pe munte, însoțit de salvamontiști și de jandarmi.

„Nu știm înca din ce cauze a avut loc accidentul, acest aspect urmeaza sa fie stabilit de comisia de ancheta, știm ca toți membrii echipajului sunt în regula. Despre cauze putem discuta la lumina, zona în care a avut loc accidentul fiind acum greu accesibila, și din câte am înțeles ceața este densa și este foarte frig”, a spus doctorul Boeriu.

Potrivit acestuia, echipajul va fi supus unor investigații medicale la Târgu Mureș pentru a se stabili daca membrii elicopterului au scapat într-adevar fara leziuni, iar daca nu se vor gasi probleme deosebite, aceștia vor putea pleca acasa, cu excepția copilotului, care a suferit o fractura la un braț și probabil va ramâne la ortopedie.

Doctorul Boeriu a spus ca și pagubele materiale, respectiv stricaciunile la elicopter și la echipamentele medicale, urmeaza sa fie stabilite pe parcursul anchetei.

Elicopterul SMURD Târgu Mureș, dat în folosința în urma cu doi ani, a avut un accident sâmbata, în jurul orei 13.30, în județul Bistrița-Nasaud.Potrivit doctorului Boeriu, elicopterul se îndrepta pentru o intervenție la Vatra Dornei.

Acesta este cel de al doilea aparat cu care se prabușește un echipaj al SMURD Târgu Mureș, dupa cel cazut la Cojocna, județul Cluj, în martie 2003.Elicopterul SMURD ultraperformant donat de Ministerul Sanatații Spitalului Clinic Județean Mureș și hangarul acestuia au fost inaugurate oficial în 20 ianuarie 2005, la Târgu Mureș.

Coordonatorul SMURD Târgu Mureș, dr. Raed Arafat, declara atunci ca elicopterul achiziționat de Ministerul Sanatații, operat împreuna cu MAI, este dotat cu echipament pentru orice pacient critic și echipament de salvare montana. Pâna în ianuarie 2005, a efectuat 56 de misiuni.

Elicopterul de ultima generație, care a valorat aproximativ 4,2 milioane de euro și a fost fabricat în 2003, a fost achiziționat de la o companie germana și repartizat Spitalului Clinic Județean Mureș, care se ocupa de partea administrativa, iar SMURD Târgu Mureș îl folosește pentru intervențiile în cazurile medicale de urgența și acordarea asistenței la locul accidentului. Elicopterul a fost repartizat Spitalului Județean Mureș în urma mai multor intervenții facute la nivel central de factorii responsabili județeni dupa prabușirea, în urma cu mai bine de trei ani, a elicopterului SMURD Târgu Mureș în comuna clujeana Cojocna, accident soldat cu moartea a patru angajați ai SMURD.

Un elicopter similar a fost repartizat și Clinicii de Oncologie de la Fundeni.

Mediafax