Elizabeth: Epoca de aur

De: Mioara Tronaru / 31.12.2007, 00:00
Elizabeth: Epoca de aur
În 1585, Elizabeth I conduce Anglia de aproape 30 de ani. Vîntul distrugător al catolicismului fundamentalist suflă asupra Europei, sub conducerea lui Filip al II-lea al Spaniei. Susţinut de Roma, regele dispune de o armată puternică şi de o flotă care domină mările. Filip e hotărît să o detroneze pe ”eretică” şi să readucă Anglia în sînul Bisericii romano-catolice.
Elizabeth se pregăteşte de război împotriva Spaniei, dar, în acelaşi timp, duce o luptă intimă cu sentimentele din ce în ce mai puternice pentru Walter Raleigh, pirat în serviciul majestăţii sale. Dragostea era interzisă unei suverane dedicate trup şi suflet ţării sale, aşa că regina o încurajează pe dama sa de companie preferată, Bess, să se apropie de Raleigh. Elizabeth observă cum se naşte idila dintre cei doi. Mai devreme sau mai tîrziu, ea ştie că va trebui să aleagă între aspiraţiile inimii şi datoriile monarhiei dacă vrea să evite destinul verişoarei sale Marie Stuart, regina Scoţiei. ”Elizabeth: Epoca de aur” este urmarea peliculei ”Elizabeth” (1998), care relata ascensiunea dificilă a tinerei Elizabeth la tron. Castingul i-a adunat iarăşi pe regizorul Shekhar Kapur şi pe regina sa, Cate Blanchett, nominalizată la Oscar şi recompensată cu Globul de aur pentru cea mai bună interpretare feminină. În total, pelicula ”Elizabeth” a fost nominalizată la şapte categorii la Oscar (printre care şi cel mai bun film şi cea mai bună actriţă) şi a primit şase premii BAFTA. În acelaşi timp, regizorul Shekhar Kapur a spus dintotdea­una că va face minimum o trilogie cu incredibilul destin al reginei Elizabeth I. Dacă Cate Blanchett şi Geoffrey Rush s-au reîntors pe genericul filmului, lung-metrajul a mai adus un nume de prestigiu: Clive Owen, care-l interpretează pe legendarul explorator Walter Raleigh.
 
Premiera 4 ianuarie
TO: Elizabeth: The Golden Age. Producţie Marea Britanie, 2007. R: Shekhar Kapur. Cu: Cate Blanchett, Geoffrey Rush, Clive Owen, Rhys Ifans, Jordi Mollà, Abbie Cornish, Samantha Morton, Tom Hollander.
Distribuit de Ro Image 2000