Emanuel Terzian – Şeful Informaţiei sportive

Apropo.ro / 03.11.2008, 00:00
Emanuel Terzian - Şeful Informaţiei sportive
Din această vară, are propriul lui show, “Informaţia”, la Sport.ro. Emanuel Terzian a avut confirmarea în emisiunea lui zilnică că Rapidul se confruntă cu mari dificultăţi financiare, iar Gigi Becali i-a spus cu nonşalanţa caracteristică: “De acum înainte, fac premierile în faţă la DNA”. Şi nu numai...…

Lucrează din 2005 în televiziune şi spune că ştirile spor­tive de care s-a ocupat doi ani de zile la Realitatea “l-au îm­bătrînit mai tare decît 13 ani de presă scrisă. Să fii mo­de­ratorul unei emisiuni e mult mai puţin dificil şi te consumă mai puţin. Ştirile însă te termină groaznic de repede”. Dar nu acesta a fost motivul pentru care în vară s-a despărţit de Realitatea.

“Trăiam frustrarea de a vedea sportul scos din grilă de tot felul de manifestaţii politice, sociale sau eco­nomice transmise live. Iar în puţinii ani petrecuţi în tele­viziune am învăţat un lucru: telespectatorul trebuie să te gă­sească la oră fixă. Dacă te tot muţi din grilă, nu are ni­meni nici timp şi nici chef să te caute”, povesteşte el. Ca să aibă cele mai tari declaraţii din ziua respectivă, dar şi cei mai de seamă invitaţi la Sport.ro, Emanuel Terzian stă toată ziua cu ochii la televizor şi cu mîna pe pix.

Niciodată bere la meci

“Dimineaţa, cumpăr ziarele de sport, după ce îmi duc cîinii la plimbare. Apoi, toată ziua televizorul e setat pe un canal de sport, iar eu îmi iau notiţe. Inclusiv în emisiune, am lap­top-ul deschis pe site-urile de sport, iar noaptea mă uit la… sport. De ani de zile, nu mai văd un meci de fotbal relaxat, cu o bere în mînă. Mă uit la joc cu pixul în mînă. Acum, spre exemplu, cel mai mult îmi doresc să mă duc pe stadion ca simplu spectator. Nu mi-am mai permis luxul de trei ani de zile”, spune Emanuel Terzian.

Şi, totuşi, ce are el în plus faţă de alţi moderatori de emisiuni sportive, atîta vreme cît au­dienţele îl felicită? “De cînd lucrez în presa sportivă, am avut tot timpul colegi disperaţi să afle în timp real ce face con­curenţa. Părerea mea este că trebuie să îţi faci un plan de reportaj sau de emisiune şi apoi să îl duci la capăt. Pe urmă, vezi dacă a fost bine sau nu. Nu să îţi setezi mintea după concurenţă. Experienţa mi-a arătat că am avut mai mut succes în felul acesta. Iar acum mai ştiu că oamenii ca­re vor sport nu se uită la moderatori frumoşi – eu am albit, din cauza asta îmi las părul mai lung – ci la cei care ştiu să pu­nă întrebări şi să afle dedesubturi”. Şi care, am spune noi, iubesc sportul mai mult decît orice pe lume.

“De cînd eram mic, îi spuneam mamei că vreau să mă fac . Jucam toată ziua fotbal şi stricam florile bunicului, a­poi m-am înscris la clubul . Din păcate, m-am îmbolnăvit de hepatită şi nu m-a mai lăsat mama să joc. Din fericire, am ajuns să fiu plătit tocmai pentru că mă uit la fotbal!”.

Doi cîini şi o pisică egal insomnie

Emanuel creşte un labrador şi un cîine comunitar. “Acum 7-8 ani, cînd hingherii îl fugăreau prin parc, l-am luat acasă şi pe maidanez. Cîinii mei sînt cei mai buni prieteni. Din nefericire pentru ei, de patru luni de zile, la noi acasă există şi o pisică. Ea le produce zilnic insomnii”, rîde el, “dar toţi trei mă relaxează extraordinar”. În timpul lui liber, mo­mente de relaxare îi oferă şi pescuitul. Se lau­dă că cea mai mare captură a fost un crap de 3,5 kilograme şi, ca să nu-l facem mincinos, ne-a ofe­rit dovada.

15 ani de presă sportivă

Emanuel Terzian a debutat în presă în 1993, la ziarul condus de Ovidiu Ioaniţoaia, "Sportul rom`nesc”. Din 1997, a făcut parte din echipa care a fondat “ProSport”, iar în 2003 a plecat la “Gazeta sporturilor”. A debutat în televiziune în 2005, la Realitatea TV, unde a fost editor coordonator al departamentului Sport şi realizator al emisiunii ”Realitatea sportivă”.

Informaţia – luni, joi, vineri, 19.00, Sport.ro