Emilia Potenteu – Cu psihologul la slăbit

Apropo.ro / 12.11.2007, 00:00
Emilia Potenteu - Cu psihologul la slăbit
Pe lîngă un regim ali­men­tar sănătos şi multă mişcare, într-o dietă este nevoie şi de psiho­terapie. Emilia Potenteu face parte din juriul concursului ”Poftiţi la slăbit!”, din cadrul emisiunii ”Ce se întîm­plă, doctore?” de la PRO TV, şi e psiho­logul concuren­telor. Cum le ajută să slăbească? Una dintre strategii e să poarte, în poşetă, un set de tacîmuri!
– De ce este nevoie de un psiholog într-o cură de slăbire?
Atîta timp cît kilogramele în plus nu sînt o cauză a unei boli, a unei dereglări hormonale sau a unor probleme legate de glande, ele sînt determinate de o problemă de natură psihologică. Din păcate, mulţi dintre pacienţi nu conştientizează acest lucru. Trei dintre concurentele de la ”Poftiţi la slăbit!” au acceptat că silueta lor mai plinuţă este determinată şi de unele probleme psihologice.

– Se zice: ”Cînd iubeşti, slă­beşti”. Dacă eşti dezamă­git în dragoste, te îngraşi?
În multe cazuri, da. E mai uşor pentru o femeie să-şi explice un eşec în dragoste prin kilogramele în plus. Îşi spune: ”M-a lăsat pentru că sînt mai grăsuţă” decît să recunoască ce a greşit.

– Cît de motivate ţi se par concurentele?
Destul, însă nu toate şi-au conştientizat motivaţia reală. Cea iniţială a fost că nu au hăinuţe, că nu mai vor să arate aşa, că îşi doresc să danseze… Multe dintre ele au fost plinuţe de mici şi, în timp, kilogramele s-au tot acumulat. N-au reuşit să le menţină sub control şi de aici o mulţime de probleme în familie.

– Cum le impulsionezi să slăbească… din vorbe?
Există tot felul de tehnici. De exemplu, să umble cu tacîmurile în poşetă. Le ajută să-şi menţină controlul asupra mîncatului compulsiv. Unele dintre ele au recunoscut că au avut episoade de bulimie. Au mîncat haotic, de toate, la orice oră. Cum le ajută setul de tacîmuri? Nu mai trebuie să consume cîte o ciocolată sau o pungă de chipsuri în faţa televizorului, ci trebuie să se aşeze la masă şi să mănînce sănătos. Atunci capătă controlul şi nu mai sînt puse în situaţia de a mînca fără să-şi dea seama ce fac. Chiar şi cînd sînt pe stradă, trebuie să folosească un şervet. Atunci cînd vor să mănînce un baton sau un pateu, pînă scot şervetul din poşetă, conştientizează acţiunea şi atunci nu mai mănîncă fără control.

– Ce strategie vei mai aplica?
Ele au un program alimentar prestabilit, cu cele trei mese pe zi. Vreau să le pun să facă un schimb între cină şi mic dejun. Adică să mănînce seara ce-ar fi trebuit să consume dimineaţa. Am mai discutat şi despre alimentele ”interzise”, aşa cum apar ele în majoritatea dietelor. Faptul că ele au voie să mănînce aproape orice, dar depinde de ele cînd şi în ce cantitate, le diminuează forma de anxietate. Pe de altă parte, aplicăm şi terapia de grup, pentru că ele trebuie să-şi recapete încrederea în ele. Astfel, în grup, reuşesc să identifice la celelalte aceleaşi probleme cu ale lor şi îşi dau seama că ceea ce funcţionează pentru cineva poate fi bun şi în cazul lor.

– Ce se întîmplă atunci cînd trec prin momente de criză, cînd nu au voinţă?
Am reuşit să depăşim aceste momente pentru că eu, prin terapie, încerc să ajung la cauză şi nu la efect – kilogramele în plus. Pe mine nu mă interesează cît de mult slăbeşte o concurentă, ci să-şi păstreze silueta şi modul de viaţă după ce termină această dietă. Eu sper să-şi rezolve problemele care le afectează şi să-şi schimbe modul de a gîndi şi de a-şi percepe propria persoană.

– De cîte ori pe săptămînă le consiliezi?
Mă văd cu ele, în grup, o dată pe săptămînă, timp de trei ore. Şi, individual, cu fiecare, cîte o oră pe săptămînă. În grup, ele îşi identifică problemele, iar la şedinţele individuale facem analiză pe caz şi vedem cum putem ”repara” cauza. Trebuie să se iubească mai mult, să devină centrul lumii lor. Orice acţiune este, mai înainte de toate, un gînd. Şi, dacă reuşim să schimbăm gîndul, vom schimba şi comportamentul.
Pînă acum, doi concurenţi au fost eliminaţi din concursul ”Poftiţi la slăbit!” şi au pierdut şansa de a cîştiga marele premiu de 5000 de euro. Nu însă şi ocazia de a scăpa de kilogramele în plus, căci Radu Rupiţă şi Andreea Celescu vor continua ”antrenamentele” şi vor demonstra în finală cît de mult au slăbit. Dacă Radu a fost inconsecvent în programul impus, Andreea nu a reuşit să-şi modifice indicele de grăsime din corp.