Emir Kusturica va prezida juriul de la Cannes

Apropo.ro / 21.01.2005, 15:10
Emir Kusturica va prezida juriul de la Cannes
Regizorul sîrb Emir Kusturica va prezida juriul celei de-a 58-a ediții a Festivalului de la Cannes, care se va derula între 11 și 22 mai, au anunțat, miercuri, organizatorii manifestarii, citați de AFP. Dupa succesul pe care l-a avut la Cannes anul trecut

Regizorul sîrb Emir Kusturica va prezida juriul celei de-a 58-a ediții a Festivalului de la Cannes, care se va derula între 11 și 22 mai, au anunțat, miercuri, organizatorii manifestarii, citați de AFP.

Dupa succesul pe care l-a avut la Cannes anul trecut „Viața este un miracol”, Kusturica a acceptat sa fie președintele juriului acestui festival.

„M-am nascut de mai multe ori și sînt sigur ca o data s-a întîmplat la Cannes”, declara la un moment dat regizorul.

Potrivit unui comunicat dat publicitații de organizatorii festivalului, Kusturica a acceptat președinția juriului de anul acesta declarînd: „Vreau sa mulțumesc Festivalului de la Cannes care mi-a premiat de doua ori filmele (…). Acum este rîndul meu sa apar valorille festivalului: ca președinte al juriului, îmi asum misiunea de a plasa esteticul și artisticul în centrul manifestarii”.

Anul trecut, juriul prezidat de regizorul și actorul american Quentin Tarantino a decernat Palme d’Or documentarului „Fahrenheit 9/11”, realizat de Michael Moore.

Nascut la 24 noiembrie 1954 la Sarajevo, Emir Kusturica și-a facut studiile de film la Praga, iar în 1978 a obținut premiul festivalului studențesc de la Karlovy-Vary pentru filmul de absolvire.

Întors la Sarajevo, Emir Kusturica a lucrat pentru televiziune și a obținut premiul întîi la festivalul televiziunii iugoslave, în 1980, pentru filmul de televiziune „Buffet titanic”.

În același an, regizeaza primul sau lung metraj, „Îți amintești de Dolly Bell?”, despre o familie sîrba din Sarajevo, în anii ’60. Filmul obține premiul criticii la Festivalul de la Sao Paulo și un Leu de Aur pentru debut la Mostra de la Veneția.

Cu „Tata în calatorie de serviciu” (1985), obține premiul cel mare la Cannes, iar cel de-al treilea sau film, „Vremea țiganilor” (1988) îl obține pe cel pentru regie.

În 1993, cu primul sau film american, „Arizona dream”, cîștiga un Urs de Argint la Festivalul de la Berlin.

În 1995, realizeaza „Underground”, viziune a 50 de ani de istorie a Iugoslaviei, care îi aduce al doilea Palme d’Or.

Dupa o pauza, revine în 1998 cu „Pisica alba, pisica neagra”, apoi „Viața este un miracol” cu care a fost selecționat în competiția oficiala de la Cannes în 2004.

Kusturica este și basistul grupului de rock balcanic No Smoking Orchestra.

Mediafax

Tags: