Emotii pentru Steaua

Apropo.ro / 27.11.2005, 13:06
Emotii pentru Steaua
Echipa Steaua București a învins, sâmbãtã, în deplasare, cu scorul de 2-1 (0-1), formația Jiul Petroșani, într-un meci din etapa a XIV-a Diviziei A. Jiul a deschis scorul în minutul 25, prin Cornel Mihart. Gazdele au executat un corner de pe partea stângã, balonul a ajuns

Echipa Steaua București a învins, sâmbãtã, în deplasare, cu scorul de 2-1 (0-1), formația Jiul Petroșani, într-un meci din etapa a XIV-a Diviziei A.

Jiul a deschis scorul în minutul 25, prin Cornel Mihart. Gazdele au executat un corner de pe partea stângã, balonul a ajuns în careu la Virgil Drãghici, care a șutat la poartã, mingea fiind deviatã în plasã de Mihart, de la doi metri.

Steaua a restabilit egalitatea în minutul 55, când Bãnel Nicolițã a pãtruns în careu, a trecut de Alexandru Bãdoiu și a șutat de la cinci metri lateral stânga, la colțul lung al porții apãrate de Dumitru Hotoboc.

În minutul 58, gazdele au rãmas cu un om mai puțin pe teren, Mircea Gheorghe fiind eliminat dupã ce l-a lovit în figurã pe Mihai Neșu, la o fazã petrecutã în apropierea colțului terenului, în jumãtatea stelistã. „Centralul” Ionicã Serea nu a vãzut inițial incidentul, fiind atenționat de tușierul Florin Buzãrnescu, care se afla foarte aproape de fazã. Dupã eliminarea lui Mircea Gheorghe, stelistul Neșu a fost huiduit de suporterii petroșãneni la fiecare atingere a balonului.

Steaua a trecut în avantaj în minutul 71, când Gabriel Boștinã a întors în careu pânã la Nicolae Dicã, aflat la linia de șase metri, iar acesta a reluat spre poartã, balonul lovind bara transversalã și intrând în poartã.

Jiul: 1. Hotoboc – 2. Bãdoiu, 21. Mihart, 3. C. Dinu, 14. Perenyi – 16. M. Gheorghe, 5. Pâcleșan, 4. Drãghici (30. Vezan ’62), 25. C. Petre – 19. Drida (22. Kalai ’56), 7. Cl. Drãgan (27. Istinie ’72). Antrenor: Ionuț Chirilã.

Steaua: 33. Hamutovski – 20. Ogãraru, 3. D. Goian, 24. Ghionea, 15. Neșu – 16. Nicolițã, 6. M. Rãdoi, 22. Paraschiv, 11. Boștinã (2. Fl. Dumitru ’86) – 10. N. Dicã (28. Lovin ’90+1), 19. V. Iacob (21. A. Cristea ’80). Antrenor: Oleg Protasov.

Cartonașe galbene: C. Petre ’33, Istinie ’82, Kalai ’85 / Goian ’27, Ogãraru ’80.

Meciul a fost arbitrat de o brigadã formatã din Ionicã Serea (central), Dragoș Iliescu, Florin Buzãrnescu (asistenți) și Iosif Erdei (rezervã). Observatori au fost Viorel Boiț și Ioan Igna.

La meciul disputat pe stadionul „Jiul” au asistat 12.000 de spectatori, dintre care circa 500 de suporteri steliști.

Singurii oficiali ai FC Steaua prezenți la Petroșani au fost managerul general Mihai Stoica și președintele executiv Marius Lãcãtuș, acesta din urmã fiind aclamat de toți cei prezenți pe stadion când, înaintea partidei, a coborât pe teren. La meci a asistat și antrenorul secund al echipei naționale a României, Ștefan Iovan.

Înainte de începerea meciului, jucãtorii steliști au primit flori și fanioane cu însemnele clubului Jiul din partea fotbaliștilor echipei gazdã, pe care le-au aruncat apoi celor prezenți în tribune.

Protasov: Am obținut o victorie de moral înaintea meciului cu Halmstads

Antrenorul echipei Steaua, Oleg Protasov, a declarat cã Steaua a obținut în meciul cu Jiul Petroșani, scor 2-1, din etapa a XIV-a a Diviziei A, o victorie de moral înaintea întâlnirii cu formația suedezã Halmstads BK, din grupa C a Cupei UEFA.

„Am avut douã reprize diferite astãzi: în prima nu ne-a ieșit nimic, însã în a doua s-au schimbat lucrurile și Steaua a dominat categoric. Vreau sã felicit jucãtorii care au reușit sã schimbe soarta jocului, chiar dacã au avut un început mai slab. Mulțumim și spectatorilor care au venit sã ne ajute la acest joc. Trebuie sã așteptãm ziua de mâine, pentru a vedea dacã rãmânem pe primul loc. Întâmpinãm meciul cu Halmstads cu un moral foarte bun”, a subliniat Protasov.

Întrebat dacã Steaua va fi din nou campioanã de toamnã, așa cum s-a întâmplat în sezonul trecut, când formația era pregãtitã de Walter Zenga, tehnicianul ucrainean a rãspuns: „Campionatul nu s-a terminat, mai sunt mute jocuri de disputat. La felul cum joacã Steaua, eu cred însã cã meritã sã fie din nou campioana României. Nu trebuie subestimate însã celelalte echipe, Dinamo și Rapid, care au loturi bune”.

Președintele executiv al FC Steaua, Marius Lãcãtuș, a afirmat cã a avut emoții când Jiul conducea la pauzã cu scorul de 1-0, dar s-a declarat mulțumit de faptul cã experiența jucãtorilor antrenați de Protasov și-a spus în cele din urmã cuvântul. „Am avut un meci foarte greu, cu o echipã tânãrã și ambițioasã. Sincer spun, am avut niște emoții la pauzã, însã s-a vãzut clar cã avem jucãtori cu experiențã, foarte buni și rezultatul final a fost în avantajul nostru. Sperãm ca Dinamo sã se împiedice și sã terminãm aceastã iarnã pe primul loc al clasamentului”, a spus oficialul stelist.

Managerul general Mihai Stoica s-a declarat încântat de atmosfera de la Petroșani: „La începutul meciului credeam cã nu mã aflu pe un stadion din România. Publicul din Petroșani a fost foarte cald, și-a vãzut numai de încurajarea echipei favorite, iar pe noi ne-a primit foarte bine. Mã bucurã victoria și ne dã un tonus bun pentru meciul cu suedezii de la Halmstads”.

Jucãtorii pregãtiți de Oleg Protasov sperã ca Steaua sã rãmânã pe primul loc în clasament și dupã partida pe care Dinamo o va disputa, duminicã, în deplasare, în compania formației FC Național.

„Am obținut victoria cu multã muncã. Nu credeam cã Jiul ne va pune atâtea probleme, deși vãzusem meciul lor cu Dinamo și pe celelalte pe care le-au avut în ultimul timp. Sper ca Dinamo sã nu învingã mâine și noi sã rãmânem pe primul loc. Așteptãm acum meciul cu suedezii și dacã vom învinge vom fi, în proporție de 99 la sutã, calificați”, a afirmat atacantul Nicolae Dicã, autorul golului victoriei Stelei în partida de la Petroșani.

Celãlalt marcator al Stelei, Bãnel Nicolițã, a afirmat cã golul în urma cãruia s-a restabilit egalitatea pe tabela de marcaj s-a datorat muncii întregii echipe. „Sunt bucuros cã acest gol ne-a adus, deocamdatã, pe primul loc în clasament. A fost golul echipei, eu mi-am fãcut doar datoria”, a spus Nicolițã.

Atacantul Victoraș Iacob sperã ca Dinamo sã nu învingã în Cotroceni, pentru ca Steaua sã rãmânã pe primul loc în clasament, în timp ce fundașul George Ogãraru dorește ca Steaua sã obținã numai victorii în meciurile ce i-au mai rãmas de disputat în acest an, în campionat și în Cupa UEFA.

Mihai Neșu a declarat cã jucãtorul Jiului, Mircea Gheorghe, a fost eliminat corect dupã ce l-a lovit și a subliniat cã golul gazdelor a fost înscris de Mihart din poziție de ofsaid. „S-a vãzut clar cã am fost lovit de jucãtorul Jiului. Nu l-am provocat. Și ei au înscris primul gol din ofsaid și nu știu de ce au comentat atât de mult decizia arbitrului. Mã bucur cã am reușit sã câștigãm și avem un moral bun pentru meciul din Cupa UEFA”, a spus Neșu.

Steaua va întâlni, miercuri, pe teren propriu, de la ora 21.45, formația suedezã Halmstads BK, într-un meci din etapa a treia a grupei C a Cupei UEFA.

Chirilã: Mircea Gheorghe a dat dovadã de mentalitate de Divizia C

Antrenorul echipei Jiul, Ionuț Chirilã, l-a criticat pe jucãtorul Mircea Gheorghe, eliminat în meciul cu Steaua dupã ce a lovit un adversar, subliniind cã dacã formația din Petroșani nu ar fi evoluat în inferioritate numericã nu ar fi pierdut acest joc.

„Sunt supãrat, pentru cã am avut jocul în mânã. Dacã Mircea Gheorghe nu fãcea acea gafã inadmisibilã, care dovedește mentalitatea unui jucãtor de Divizia C, și eram în 11 oameni, nu pierdeam meciul. Nu știu dacã am fi câștigat, însã garantez cã nu pierdeam”, a afirmat Chirilã, la finalul partidei Jiul – Steaua, scor 1-2, din etapa a XIV-a a Diviziei A.

Mircea Gheorghe a fost eliminat de pe teren în minutul 58, dupã ce l-a lovit în figurã pe Mihai Neșu, la o fazã petrecutã în apropierea colțului terenului, în jumãtatea stelistã. „Centralul” Ionicã Serea nu a vãzut inițial incidentul, fiind atenționat de tușierul Florin Buzãrnescu, care se afla foarte aproape de fazã.

Chirilã a apreciat cã Jiul a întâlnit sâmbãtã „cea mai bunã și mai completã echipã din România la ora actualã”. „Prima reprizã a fost echilibratã, cu puținã superioritate de partea noastrã, însã în repriza a doua Steaua a demonstrat cã este o echipã mare. Jucãtorii mei au câte 14 meciuri în Divizia A, în timp ce jucãtorii Stelei au aproape câte 100 de meciuri internaționale. Este o diferențã ca de la cer la pãmânt, însã în prima reprizã nu s-a vãzut acest lucru”, a subliniat tehnicianul petroșãnean.

Și patronul grupãrii Jiul, Alin Simota, l-a criticat pe Mircea Gheorghe pentru gestul în urma cãruia și-a lãsat echipa în inferioritate numericã. „La un moment dat am crezut cã putem face o surprizã plãcutã, dar diferența de valoare și-a spus cuvântul și actul incalificabil al lui Mircea Gheorghe a schimbat echilibrul în teren. Mircea Gheorghe a vrut sã le arate steliștilor cã este un zmeu, dar probabil a uitat cã zmeii sunt numai în poveste”, a spus Simota.

Oficialul petroșãnean a calificat drept meritatã victoria Stelei. „S-a vãzut clar inferioritatea noastrã. Steaua a avut repriza a doua la discreție și cred cã au câștigat pe merit. Însã mã bucur pentru determinarea de care jucãtorii noștri au dat dovadã”, a comentat Alin Simota.

Antrenorul secund și jucãtorul formației Jiul, Damian Militaru, a fost aclamat de suporterii echipei Steaua, pentru care a evoluat în perioada 1994-1999. Militaru a declarat cã a fost emoționat în momentul în care fanii steliști ce au efectuat deplasarea la Petroșani i-au scandat numele, chemându-l sã salute galeria. „Au evoluat astãzi echipele mele de suflet. Mi s-a zbârlit pãrul pe mine în momentul în care galeria Stelei mi-a scandat numele și m-a chemat la salut. Nu mã așteptam, sincer, la acest gest, credeam cã m-au uitat”, a spus Militaru.

Fostul mijlocaș stelist, care nu a disputat nici un meci în acest sezon pentru Jiul, s-a declarat bucuros și de reîntâlnirea cu fostul sãu coechipier, Marius Lãcãtuș. „Am mers și înaintea meciului, dar și dupã, în vestiarul steliștilor, alãturi de bunul meu prieten Marius Lãcãtuș, și le-am urat baftã multã în cupele europene, dar și în campionat. Sper din tot sufletul sã iasã campioni și sã meargã cât mai mult în cupele europene”, a precizat Damian Militaru, care a evoluat pentru Steaua în 169 de meciuri (31 în cupele europene), înscriind 23 goluri (douã în cupele europene).

Mediafax