Energie solara transformata in energie electrica cu ajutorul oglinzilor

Apropo.ro / 25.11.2008, 07:00
Energie solara transformata in energie electrica cu ajutorul oglinzilor
Daca te-ai jucat vreodata cu oglinda pe perete, gandeste-te ce energie ar degaja oglinzi cat un teren de tenis!

Nu degeaba popoarele antice se inchinau Soarelui si credeau in puterea lui. Inca din cele mai vechi timpuri, lumea a atribuit oglinzilor diverse valori mistice (vezi in povesti, Legendele Olimpului, Arhimede, etc), iar astazi cercetatorii au reusit "sa combine" magia oglinzilor si puterea soarelui, obtinand surse alternative de electricitate.

Undeva in sudul Spaniei (in apropiere de Sevilla), peste 1.000 de oglinzi au fost pozitionate pentru a capta energia solara si a o transforma in energie electrica. Fiecare dintre oglinzi au ca dimenisuni aproape jumatate din suprafata unui teren de tenis. In cateva saptamani se preconizeaza ca acest proiect va fi dus la bun sfarsit (se manevreaza mai greu oglinzile de aceasta dimenisune).

Oglinzile sunt parte din cel mai mare turn cu panouri solare din lume, tehnologie care va reflecta lumina solara spre acest turn (unde apa va fi supraincalzita).

Cele 1.000 de oglinzi imense vor avea capacitatea de a produce 20 MW de energie electrica. Energia solara va putea fi transferata spre alimentarea a peste 11.000 de locuinte din apropiere.

"Concentrated solar power" (CSP) este cea mai simpla, eficienta si ieftina tehnologie de a capta energia solara fata de panourile fotovoltaice. Panourile se monteaza doar in locurile cu cer senin si soare puternic.

"Radiatiile solare care lovesc pamantul sunt de 10.000 mai puternice decat consumul mondial de energie" declara Jose Domingues Abascal, director executiv al companiei spaniole (Abengoa) din spatele panourilor. Acesta a adaugat: "Energia solara are un mare potential".

Abengoa are deja cateva versiuni "mai mici" ale acestei tehnologii si care dau rezultate. Cei 10 MW ale PS10 au generat electricitate timp de aproape doi ani de zile. Aceasta versiune are 1.255 de oglinzi heliostatice care se misca ziua si reflecta energia in varful unui turn inalt de 160 metri, aflat in mijlocul unui camp. Aici, lumina concentrata este folosita la incalzirea apei la o temperatura de peste 1.000 Celsius.Se produc, astfel, aburi care pot alimenta o turbina generatoare de electricitate.

Compania spaniola isi propune ca alte 50 de asemenea proiecte solare sa se realizeze (si pana in 2015).

In orasul Santa Coloma de Gramenet (Spania) au fost amplasate deja 450 de panouri solare deasupra unor mausolee, intr-un cimitir. Zona deschisa si insorita a fost propice unui asemenea proiect.

casa cu panouri solare

In Romania, Universitatea Politehnica Bucuresti are o centrala fotovoltaica de 30kW, amplasata pe terasa Facultatii de Inginerie Electrica. Acest sistem este cel mai mare obiectiv din estul Europei si a fost proiectat si instalat de catre Centrul de Sisteme de Conversie a Energiei. Centrala are 228 de panouri fotovoltaice, iar energia electrica se produce prin conversia energiei solare.

Dupa, UPB, o alta cladire din Bucuresti doreste sa foloseasca energia solara. Este vorba de Palatul Parlamentului care va fi acoperit de panouri solare. Se doreste, astfel, reducerea pana la jumatate din consumul actual de energie electrica. Se pare ca in aceasta lista vor intra si alte cladiri publice din tara. (energreen.strainu.ro)

Tara noastra se gaseste intr-o zona geografica cu o acoperire solara buna si un flux anual de energie solara cuprins intre 1.000 KWh/mp/an si 1.300 KWh/mp/an. Din aceasta energie se pot capta intre 600 si 800 KWh/mp/an.

Sistemele solare capteaza energia din radiatia solara si din radiatia difuza chiar si la temperaturi scazute, pentru apa calda menajera, inclazirea apei din piscina, incalzirea locuintei in combinatie cu cu unlt tip de centrala termica sau pentru producerea energiei.

Toata lumea se indreapta spre energia solara. Crezi ca este o solutie optima ca sursa alternativa de electricitate?