E.ON Gaz Romania: Pretul la gaze va creste cu 30%

Apropo.ro / 17.12.2007, 13:29
E.ON Gaz Romania: Pretul la gaze va creste cu 30%
E.ON Gaz Romania estimeaza ca pretul gazelor pentru populatie va urca cu 10% in luna ianuarie 2008 si cu 30% pentru intregul an.

E.ON Gaz Romania estimeaza ca pretul gazelor pentru populatie va urca cu 10% in luna ianuarie 2008 si cu 30% pentru intregul an, ca urmare a avansului pretului gazelor din import, a anuntat, luni, distribuitorul de gaze controlat de grupul german E.ON.

"Ca urmare a cresterii preturilor gazelor naturale din import, pretul final al gazelor la consumatori va trebui sa se majoreze cu circa 10 % incepand din luna ianuarie 2008. O majorare de aproximativ 30 % este de asteptat pentru intreg anul 2008”, a declarat, intr-un comunicat, presedintele Consiliului de Administratie al E.ON Gaz Romania, Achim Saul.

Afirmatiile oficialului E.ON Gaz Romania transmit un mesaj diferit de cel al ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Ministrul a afirmat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca pretul gazelor naturale nu va avea o crestere de doua cifre, la 1 ianuarie 2008, iar majorarea medie pentru intregul an la gaze si electricitate va fi sub nivelul inflatiei, estimata la 3,8% plus/minus un punct procentual.

"Obiectivul pentru anul viitor este ca mixul preturilor (la energie electrica si gaze, n.r.) sa aiba un efect antiinflationist. (…) Alinierea preturilor la gaze se va face de asa maniera sa nu atenteze la gradul de suportabilitate a populatiei", a afirmat Vosganian.

Oficialul E.ON Gaz Romania a aratat ca pretul gazelor de pe piata romaneasca este influentat de cel al petrolului, care a urcat puternic in ultimele luni, astfel ca, la 1 ianuarie gazele din import vor costa cu circa 20% mai mult, iar pana la finele anului viitor este asteptata o crestere de aproximativ 60%.