Epidemia de holeră din Haiti a fost declanșată de ONU

De: Marian Andrei / 22.10.2012, 18:25
Epidemia de holeră din Haiti a fost declanșată de ONU
Specialiștii din domeniul medical au confirmat că epidemia de holeră începută acum doi ani în Haiti, și care a produs, de atunci, peste 7.500 de victime, a fost provocată de condițiile insalubre din tabăra misiunii ONU de menținere a păcii.

Dr. Daniele Lantagne, un eminent expert în holeră, spune că datele cercetate indică faptul că microbul a fost adus din Nepal, de către membrii unei echipe de menținere a păcii. Doctora aduce ca probe secvența genomului tulpinii de holeră din Haiti, care este identică cu cea din Nepal.

Un raport al ONU din 2011 arăta că virusul s-a răspândit din cauza proastei amenajări a toaletelor din tabăra ONU din orașul Mirabalais, dar nu incrimina nicio persoană sau grup de persoane.

Epidemia începută în 2010 este de departe cea mai devastatoare epidemie din ultimii ani – numărul deceselor din Haiti depășindu-l pe cel de pe întreg teritoriul Africii -, în condițiile în care în ultimul secol, în această țară nu s-a înregistrat nici măcar un singur caz de holeră.

Oricum, ONU este într-o situație delicată în acest moment, în condițiile în care juriști din Haiti și Statele Unite au anunțat că vor depune plângeri prin care vor cere despăgubiri de câteva miliarde de dolari.