Epoca de Gheata 2: Dezghetul / Ice Age 2: The Meltdown (2006)

Apropo.ro / 20.03.2006, 18:32
Epoca de Gheata 2: Dezghetul / Ice Age 2: The Meltdown (2006)
Aventura plina de peripeții a celor patru prieteni din Epoca de Gheața - Manny, Sid, Diego și Scrat – continua în peisajul devenit mai puțin ostil datorita dezghețului. Toate animalele se bucura de revenirea la o viața normala. Astfel, Manny se

Aventura plina de peripeții a celor patru prieteni din Epoca de Gheața – Manny, Sid, Diego și Scrat – continua în peisajul devenit mai puțin ostil datorita dezghețului. Toate animalele se bucura de revenirea la o viața normala. Astfel, Manny se gândește ca ar fi timpul sa-și întemeieze o familie, numai ca nimeni n-a mai vazut un alt mamut de foarte multa vreme. Manny ajunge sa creada ca este ultimul mamut în viața, pâna când o întâlnește pe Ellie, unica femela mamut de pe pamânt. Singura problema este ca cei doi nu se pot suferi unul pe celalalt.

Manny, Sid și Diego descopera ca încalzirea climei și dezghețul care a urmat ridica o problema serioasa: apele dezlanțuite amenința sa inunde întreaga vale. Singura lor cale de salvare este de a ajunge la celalalt capat al vaii. Prin urmare, cei trei prieteni pornesc în aventura, împreuna cu Ellie, Crash și Eddie, doi noi amici, niște creaturi guralive și puse în permanența pe șotii. În paralel, filmul prezinta peripețiile lui Scrat, care aici are un rol mai important decât în cel precedent.

Twentieth Century Fox Animation prezinta Ice Age 2 / Epoca de gheața – Dezghețul, o producție Blue Sky Studios, în regia lui Carlos Saldanha. Producator este Lori Forte, iar producatori executivi Christopher Meledandri și Chris Wedge. Scenariul este realizat de Peter Gaulke, Gerry Swallow și Jom Hecht, dupa un subiect de Peter Gaulke și Gerry Swallow. Personajele sunt desenate de Peter de Scve. Montajul este semnat de Harry Hitner, iar muzica de John Powell.

Vocile personajelor sunt interpretate de Ray Romano (Manny), John Leguizzamo (Sid), Denis Leary (Diego), Seann William Scott (Crash), Josh Peck (Eddie), Queen Latifah (Ellie), Will Arnett (Lone Gunslinger Vulture) și Jay Leno (Fast Tony).

Imediat dupa lansarea filmului Ice Age / Epoca de gheața în 2002, atât publicul, cât și critica de specialitate a avut o reacție extrem de pozitiva. Toți au îndragit cele patru personaje inedite și peripețiile prin care trec. „Succesul filmului s-a datorat în primul rând faptului ca publicul a îndragit personajele.” spune producatorul executiv Christopher Meledandri. De asemenea, el se datoreaza actorilor care au dat voce personajelor – Ray Romano, John Leguizamo și Denis Leary – extrem de populari în rândul tuturor categoriilor de vârsta.

În Ice Age 2 / Epoca de gheața 2 – Dezghețul, personajele sunt dezvoltate și povestea lor continua, într-o maniera mai complexa. Astfel, daca în primul film mamutul Manny sufera ca și-a pierdut familia, aici el are o noua grija, aceea de a nu-și putea întemeia el însuși o familie. Diego, tigrul cel mândru și temut, descopera un lucru extrem de neplacut pentru amorul sau propriu – acela ca îi este frica de apa.

Personajul care evolueaza cel mai mult în noul film este Scrat, care continua sa alerge dupa neprețuita sa ghinda, abordând însa noi strategii.

Ice Age 2 / Epoca de gheața 2 – Dezghețul prezinta o noua fața a lumii, din care ghețarii au disparut complet, lasând locul oceanelor care tind sa iasa din matca, inundând totul. Pentru aceasta, realizatorii au utilizat de doua ori mai multe efecte speciale decât în primul film. Apa devine un personaj de sine-statator în Epoca Dezghețului, realizatorii creând un efect special cu ajutorul caruia jeturile de apa pot fi „dirijate” și se mișca independent, ca și cum ar fi niște ființe în carne și oase. „Acest lucru o face sa para mai amenințatoare, accentuând senzația de pericol iminent.” explica supervizorul efectelor speciale, Robert V. Cavaleri. „Scopul final este acela de a-i face pe spectatori sa se simta ca și cum ar fi în mijlocul acțiunii.” adauga regizorul artistic Thomas Cardone.

Filmul introduce și câteva noi personaje: Ellie, femela mamut care va deveni obiectul pasiunii lui Manny, deși aceasta are probleme de identitate, crezându-se nu mamut, ci oposum, ceea ce face ca relația ei amoroasa cu Manny sa fie și mai amuzanta, Crash și Eddie, „frații” lui Ellie, ei fiind însa niște oposum adevarați; un tatu pe nume Fast Tony, escroc și profitor, care încearca sa speculeze orice, chiar și un cataclism natural iminent cum este diluviul care-i amenința pe locuitorii vaii; un vultur care vede în fiecare locuitor al vaii o viitoare victima a diluviului, deci un potențial prânz pentru el însuși și este extrem de bucuros la gândul ospațului care-l așteapta; Cretaceous și Maelstrom, doua reptile preistorice care, eliberate fiind din habitatul lor glacial, îi alearga pe ceilalți membrii ai comunitații animale cu intenția clara de a-i devora. Aceștia din urma sunt singurele personaje din film care nu vorbesc, ceea ce le confera un aer și mai amenințator.

DESPRE ACTORI

RAY ROMANO (Manny) și-a facut debutul pe marele ecran împrumutându-și vocea mamutului Manny, personajul binecunoscut din Ice Age / Epoca de gheața. Au urmat rolurile din filmele intitulate Eulogy și Welcome to Mooseport, cu Gene Hackman în rolul principal.

De asemenea, el este vedeta apreciatului serial de comedie intitulat Everybody Loves Raymond, rol pentru care a fost distins cu nominalizari la premiile Emmy, Globul de Aur și Premiul Asociației Actorilor de Cinema pentru cel mai bun actor într-un rol de comedie.

Romano apare regulat pe scenele cluburilor de comedie americane, precum și la televiziune, în emisiunile celebrilor Jay Leno și David Letterman. Acesta din urma, recunoscându-i talentul de comedian, i-a oferit sa participe la un proiect dezvoltat de compania sa de producție, Worldwide Pants Incorporated.

Romano a aparut pe scena prestigioasei Carnegie Hall la Toyota Comedy Festival, la Saturday Night Live și la ceremonia de decernare a Premiilor Grammy. De asemenea, el este autorul carții intitulate „Everything and a Kite”.

JOHN LEGUIZAMO (Sid) a putut fi vazut în filme precum: Moulin Rouge, WhatÂ’s the Worst that Can Happen / Mai rau nu se poate, cu Martin Lawrence și Danny DeVito, William ShakespeareÂ’s Romeo+Juliet al lui Baz Luhrman, Ice Age / Epoca de gheața (voce), Summer of Sam în regia lui Spike Lee, The Fan, Executive Decision, Spawn, CarlitoÂ’s Way, Casualties of War, Super Mario Bros., Regarding Henry, Dr. Doolittle (voce), Whispers in the Dark, Too Wong Foo: Thanks For Everything, Julie Newmar (rol pentru care a fost distins cu o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar), King of the Jungle, Empire, cu Isabella Rossellini; Spin, cu Jason Schwartzman, Mena Suvari și Brittany Murphy, Collateral Damage, cu Arnold Schwarzenegger în rolul principal, ZigZag și Casualties of War al lui Brian de Palma.

DENIS LEARY (Diego) a fost distins cu o nominalizare la Globul de Aur pentru serialul TV de mare succes intitulat Rescue Me, la care a fost și producator executiv și scenarist. De asemenea, el este vedeta serialului prezentat de ABC intitulat The Job, fiind în același timp producator și co-scenarist.

Leary s-a nascut și a copilarit la Worcester, în Massachusetts. Pe vremea când era înca la liceul Emerson din Boston, el a început sa joace și sa scrie scenarii și este unul din membrii fondatori ai Emerson Comedy Workshop.

Leary a intrat în atenția publicului american aparând în videoclip-uri publicitare regizate de Ted Demme pentru MTV. Ulterior, el a aparut în emisiunea HBO intitulata No Cure for Cancer, inspirata din propriul sau spectacol de comedie prezentat off-Broadway, care a jucat cu casa închisa timp de șase luni. Spectacolul a fost urmat de o carte, un CD conținând un hit internațional și un videoclip muzical. Dupa acest succes, Leary s-a asociat din nou cu Ted Demme, rezultând primul sau rol pe marele ecran, în filmul intitulat The Ref și un alt spectacol la HBO, intitulat LockÂ’NÂ’Load.

De atunci, Leary a aparut în filme ca: True Crime, The Thomas Crown Affair, The Secret Lives of Dentists, JesusÂ’ Son, A BugÂ’s Life (vocea), Final, Company Man, Monument Avenue (în regia lui Ted Demme), Wag the Dog, Ice Age / Epoca de gheața (voce), The Ref, The Sandlot, National LampoonÂ’s Loaded Weapon și Lakeboat.

QUEEN LATIFAH (Ellie) este cântareața, actrița, producatoare și compozitoare. Anul trecut, ea a fost distinsa cu nominalizari la premiile Oscar, Globul de Aur și SAG pentru cea mai buna actrița în rol secundar pentru filmul Chicago.

Queen Latifah a debutat pe marele ecran în 1992, în filmul lui Spike Lee Jungle Fever. Au urmat rolurile din: Set it Off (pentru care a fost nominalizata la Premiul Spirit pentru cea mai buna actrița), Living Out Loud, cu Holly Hunter și Danny DeVito, The Bone Collector al lui Philip Noyce, cu Denzel Washington, Brown Sugar, cu Taye Diggs și Sanaa Latham, Bringing Down the House (la care a fost și producator executiv), Taxi / New York Taxi al lui Jimmy Fallon, Beauty Shop, Barbershop 2: Back in Business, Cookout (produs de propria sa companie, Flavor Unit), The Last Holiday în regia lui Wayne Wang, Stranger Than Fiction, alaturi de Emma Thompson și Dustin Hoffman, în regia lui Marc Forster.

De asemenea, Queen Latifah este un nume în muzica rap. De la debutul sau în 1989 cu albumul intitulat All Hail the Queen, ea a obținut patru nominalizari la Grammy și un premiu pentru cea mai buna interpreta de rap în 1994, pentru albumul Black Reign, la care a colaborat cu Missy Elliot.

SEAN WILLIAM SCOTT (Crash) și-a facut debutul pe marele ecran în comedia de mare succes American Pie / Placinta americana. Alte roluri ale sale sunt cele din filmele intitulate: American Pie 2 / Placinta americana 2, Final Destination, Road Tri, comedia SF intitulata Evolution, în regia lui Ivan Reitman, cu Julianne Moore și David Duchovny în rolurile principale, Dude,WhereÂ’s My Car ? / Bai, care mi-ai șutit mașina ?, alaturi de Ashton Kutcher, Bulletproof Monk, American Wedding, Old School, The Rundown în regia lui Peter Berg, Mr. Woodcock, cu Billy Bob Thornton și Susan Sarandon, Southland Tales, alaturi de Sarah Michelle Gellar, The Optimist, Jay and Silent Bob și recentul The Dukes of Hazzard.

Originar din Minnesota, Scott și-a dorit foarte mult sa devina actor. De aceea, imediat dupa absolvirea liceului, el s-a mutat la Los Angeles, unde a primit curând roluri în serialele de televiziune Something So Right și Sweet Valley High.

De asemenea, Scott a aparut în videoclipul muzical „A Hole In My Soul” al formației Aerosmith.

JOSH PECK (Eddie) a aparut în filme precum: Mean Creek (care a fost prezentat în premiera la Sundance Film Festival în 2004), Max KeebleÂ’s Big Move, Spun, Special, alaturi de Michael Rappaport, precum și în seriale TV de mare succes ca: ER, The Guardian, MAD-TV și Fillmore.

JAY LENO (Fast Tony) este celebru pentru emisiunea sa The Tonight Show with Jay Leno. Extrem de popular în America și nu numai, Leno a aparut în sute de spectacole de comedie în ultimii 20 de ani. În 2001, el s-a deplasat în Bosnia, dând spectacole pentru trupele militare din Bosnia, lucru pe care il mai facuse în 1995, în Italia, de aceasta data.

DESPRE REALIZATORI

CARLOS SALDANHA (regia) numara printre realizarile sale filme de mare succes precum Robots / Roboți și Ice Age / Epoca de gheața. El a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru regia filmului animat de scurt metraj intitulat Gone Nutty.

Saldanha face parte din echipa de creație a Studiourilor Blue Sky din anul 1993, unde a contribuit la realizarea unor filme ca JoeÂ’s Apartment, A Simple Wish și Fight Club.

De asemenea, Saldanha a regizat numeroase videoclip-uri comerciale, printre care cele pentru Bell Atlantic și pentru marca de bere Tennents.

LORI FORTE (producator) și-a început cariera profesionala la Studiourile Disney, contribuind la realizarea unor filme de mare succes ca: The Lion King, Pocahontas, Toy Story și Runaway Brain. De asemenea, el a produs Ice Age / Epoca de gheața.

Înainte de a se ocupa de animație, Forte a lucrat pentru NBC Television, supervizând realizarea unor seriale ca Dear John, Empty Nest și Alf.

CHRIS WEDGE (producator executiv) este co-fondator și vice-președinte al departamentului de creație al Studiourilor Blue Sky, unde a fost realizat filmul Ice Age / Epoca de gheața. El este cel care a facut din Blue Sky unul dintre cele mai performante studiouri de animație. În 1999, Blue Sky a fost cumparat de Twentieth Century Fox Animation.

Filmul sau, intitulat Bunny, a obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun film de animație și a folosit în premiera ‘RadiosityÂ’, un program sofisticat de computer care reda cele mai subtile calitați ale luminii naturale și artificiale. Printre realizarile sale se mai numara Ice Age / Epoca de gheața și Robots / Roboți.

De asemenea, Wedge a regizat secvențele de animație din filmul JoeÂ’s Apartment și a mai colaborat la realizarea unor filme ca Alien: Resurrection / Alien: Renașterea, A Simple Wish și Star Trek Insurrection.

PETER GAULKE și GERRY SWALLOW (subiectul / co-scenariști) au realizat împreuna scenariile filmelor Say It IsnÂ’t So, în regia fraților Peter și Bobby Farrelly și Black Knight, cu Martin Lawrence în rolul principal.

JIM HECHT (co-scenarist) a semnat scenariul filmului de desen animat intitulat Zilch & Zero și a fost consultant la Robots / Roboți, regizat de Chris Wedge.

JOHN POWELL (muzica) a colaborat, la începutul carierei sale, cu personalitați din lumea muzicii de film precum Hans Zimmer (la filmul White Fang) și Patrick Doyle (la Into the West). Printre realizarile sale se numara coloana sonora a filmelor: Shrek, Shrek 2, I Am Sam, Face/Off, Forces Of Nature, Antz / Furnicutze, Paycheck în regia lui John Woo, Endurance, Chicken Run / Evadare din coteț, Mr. 3000 în regia lui Charles Stone III, The Italian Job, Alfie, la care a colaborat cu Mick Jagger și Dave Stewart, Bourne Identity, The Bourne Supremacy, Mr. & Mrs. Smith, Two Weeks Notice, Drumline, Robots / Roboți, Be Cool – Da-te mare și tare !, Mr. 3000 și Mr. and Mrs. Smith / Domnul și doamna Smith.

PETER de SCVE (personajele) a contribuit la realizarea a numeroase filme de desen animat, precum: Ice Age / Epoca de gheața, The Hunchback of Notre Dame, The Prince of Egypt, Mulan, A Bug’s Life și Tarzan.

TWENTIETH CENTURY FOX ANIMATION prezinta
o producție BLUE SKY STUDIOS
un film de CARLOS SALDANHA

EPOCA DE GHEAȚA 2 – DEZGHEȚUL/ ICE AGE 2 – THE MELTDOWN

2006, color, ecran normal, 90 min.

VOCI:

RAY ROMANO
JOHN LEGUIZAMO
DENIS LEARY
QUEEN LATIFAH
SEAN WILLIAM SCOTT
JAY LENO
JOSH PECK
WILL ARNETT

scenariul: PETER GAULKE GERRY SWALLOW & JIM HECHT

producator: LORI FORTE

producatori executivi: CHRISTOPHER MELEDANDRI & CHRIS WEDGE

montajul: HARRY HITNER

muzica: JOHN POWELL

regia: CARLOS SALDANHA

personaje create de: PETER DE SCVE

Distribuit în România de : InterComFilm Romania

Tags: