Esca și Matei participa la decernarea premiilor Emmy

Apropo.ro / 23.09.2007, 16:20
Esca și Matei participa la decernarea premiilor Emmy
Andreea Esca și Sergiu Matei, cameramanul Pro TV care a filmat materialul "Tibetani la granița chineza", se vor afla, luni, la New York, pentru a participa la decernarea premiilor Internaționale Emmy, unde Știrile Pro TV sunt nominalizate la categoria "News",

Andreea Esca și Sergiu Matei, cameramanul Pro TV care a filmat materialul „Tibetani la granița chineza”, se vor afla, luni, la New York, pentru a participa la decernarea premiilor Internaționale Emmy, unde Știrile Pro TV sunt nominalizate la categoria „News”, informeaza un comunicat al postului.

Luni, Andreea Esca va intra în direct de la New York pentru Știrile Pro TV, în timp ce Sergiu Matei va participa la prezentarea oficiala a nominalizaților, urmând ca în noaptea dintre 24 și 25 septembrie (dupa ora României) sa afle daca reportajul sau a câștigat premiul din categoria „News”.

Reportajul românesc „Tibetans at the Chinese Border”/ „Tibetani la granița chineza” concureaza cu alte trei materiale produse pentru TV Globo din Brazilia („Jornal Nacional: Caravana JN – Elections”), ABS-CBN din Filipine „Bandila: The Subic Rape Case Promulgation”) și Channel 4 News din Marea Britanie („Lebanon Endgame” – o producție ITN).

Printre cei care vor acorda premii pentru cele 32 de categorii aflate în concurs se numara Tim Russert, vicepreședinte al studioului NBC din Washington și moderatorul emisiunii „Meet the Press”, Katie Couric, realizatoarea emisiunii „CBS Evening News with Katie Couric”, Dan Rather, gazda știrilor „Dan Rather Reports”, Bob Woodruff, prezentatorul știrilor ABC, Sheila Nevins, președinte HBO Documentary Films, Soledad OÂ’Brien, prezentator și corespondent special de investigații CNN.

Tot în noaptea de luni spre marți, Ted Koppel, fost prezentator ABC, analist și managing editor al Discovery, va primi premiul pentru întreaga activitate, iar documetarele PBS „Frontline” și „P.O.V./American Documentary” vor primi premii speciale.

Imaginile filmate de Sergiu Matei, care a surprins scenele cumplite în care granicerii chinezi trageau în refugiații tibetani, au fost preluate, dupa difuzarea la Pro TV, de canalele de știri CNN și EuroNews. The New York Times, International Herald Tribune, Le Monde și Le Figaro, printre alte ziare, au abordat subiectul. Peste 200 de mii de oameni din întreaga lume au accesat site-ulwww.protv.ropentru a vedea imaginile filmate de Sergiu.

Filmul realizat de cameramanul Pro TV dupa aceasta întâmplare a fost vizionat la Gala Cinema pentru Pace de la Berlin. Impresionați de subiect, producatorii de la Hollywood vor sa realizeze un documentar despre incident împreuna cu Richard Gere. Celebrul actor este un cunoscut admirator al lui Dalai Lama și un aparator al drepturilor tibetanilor care fug din China.

Premiile Internaționale Emmy se vor acorda pe 24 septembrie, la New York.