Este afacerea ta de succes? Vezi detalii aici despre cum poți îmbunătăți lucrurile!

Apropo.ro / 27.07.2021, 21:05
Este afacerea ta de succes? Vezi detalii aici despre cum poți îmbunătăți lucrurile!

Din dorința de a atinge independența financiară și de a se bucura de un nivel foarte ridicat de confort, din ce în ce mai multe persoane aleg să activeze în domeniul antreprenorial. Acesta este din ce în ce mai tentant motiv pentru care concurența este din ce în ce mai acerbă. Pentru ca firma să iasă în evidență și să atragă un număr cât mai mare de clienți este necesar ca aceasta să funcționeze pe baza unei idei unice de afacere și să fie cât mai competitivă. O afacere de succes presupune existența unui cumul de factori, calitatea serviciilor sau a produselor oferite fiind aspectul care transformă afacerea într-una de succes.

Pentru a putea oferi un nivel calitativ cât mai ridicat este necesar ca în cadrul firmei să existe un sistem de management al calității foarte bine dezvoltat. Acesta poate fi adus la un nivel foarte ridicat prin obținerea unui certificat ISO. Pentru cei care nu știu ce înseamnă certificarea ISO, aceasta este o certificare care atestă faptul că în cadrul firmei certificate toată activitatea se desfășoară în cele mai bune condiții din punct de vedere a calității. Obținerea unei astfel de certificări nu este un criteriu obligatoriu pentru ca o firmă să poată funcționa, însă este un aspect care nu trebuie ignorat de către proprietarii de firme care doresc să fie cât mai competitivi pe piață.

Cele mai importante standarde ISO

Organizația Internațională pentru Standardizare a dezvoltat standarde internaționale pentru a putea crește nivelul de calitate din diferite domenii de activitate. Aceste standarde pot fi aplicate în toate domeniile de activitate cu mențiunea că trebuie implementat standardul de calitate care este special conceput pentru domeniul de activitate în care urmează să fie implementat. Există anumite standarde care sunt utilizate foarte mult motiv pentru care acestea sunt foarte populare și cunoscute atât de către antreprenori cât și de către clienți. Printre cele mai importante standarde ale calității sunt următoarele:

  • ISO 9001. Acesta este cel mai cunoscut certificat ISO. Pe majoritatea ambalajelor produselor pe care le achiziționăm este menționat faptul că produsul este realizat în conformitate cu standardul calității ISO 9001. Pentru cei care nu știu, acest standard certifică faptul că în cadrul firmei certificate este implementat un sistem de management al calității care garantează faptul că produsul/serviciul prestat este la un nive calitativ ireproșabil. Se adresează afacerilor din toate domeniile de activitate motiv pentru care este cel mai utilizat certificat ISO.
  • ISO 14001. Având în vedere că nivelul de poluare este din ce în ce mai mare este foarte importantă deținerea unui certificat ISO 14001. De ce? Pentru că acesta certifică faptul că sunt implementate toate măsurile necesare pentru a putea reduce nivelul de poluare generat de către activitatea realizată. Acest tip de certificat se adresează tuturor firmelor din toate domeniile de activitate.
  • ISO 27001. Protecția datelor este un detaliu care trebuie respectat de către toate firmele care activează în mediul de afaceri, fie că este vorba despre afaceri derulate în mediul online sau în cel offline. Pentru a putea demonstra faptul că în cadrul firmei este respectat cu strictețe acest aspect este necesară deținerea certificatului ISO 27001. Acesta certifică faptul că informațiile confidențiale sunt păstrate grație unui sistem de securitate foarte bine pus la punct. Și acest tip de certificat se adresează tuturor firmelor, și este utilizat în special de către firmele care activează în domeniul informațiilor.
  • ISO 45001. Pentru ca personalul care lucrează în cadrul unei firme să fie cât mai productiv este necesară asigurarea celor mai bune condiții de lucru. De asemenea, prin asigurarea celor mai bune condiții de lucru se evită accidentele de muncă. Pentru ca siguranța la locurile de muncă din țara noastră să fie la fel precum siguranța oferită de către locurile de muncă din Occident este recomandată obținerea unei certificări ISO 45001. Deținerea unei astfel de certificări îmbunătățește nivelul de siguranță oferit în timpul orelor de lucru. Acest aspect este important atât pentru angajați cât și pentru firmele care și-ar dori o colaborare. Poate fi implementat de către toate firmele care activează în mediul de afaceri. Implementarea acestuia nu este obligatorie însă este o dovadă de bun simț față de personalul care lucrează în cadrul firmei.
  • ISO 22000. Acest tip de certificare se adresează firmelor care activează în industria alimentară și certifică faptul că activitatea prestată se desfășoară în condiții de siguranță. Având în vedere impactul pe care îl poate avea asupra oamenilor produsele alimentare realizate în condiții insalubre este clar că acest tip de certificat este extrem de important. Acesta trebuie să fie deținut de către orice firmă care activează în industria alimentară cu toate că nu există o obligație în acest sens.

Concluzii

O afacere de succes se construiește cu foarte multă răbdare și cu implementarea unui nivel calitativ extrem de ridicat. În ceea ce privește implementarea sistemului de management al calității este foarte utilă apelarea la certificarea ISO.

Aceasta nu este obligatorie însă te ajută să ai o afacere care să prospere din toate punctele de vedere. Pentru a afla cât mai multe detalii despre importanța sistemului de management al calității dar și pentru a afla care sunt pașii care trebuie parcurși pentru implementarea unui astfel de sistem vezi detalii aici. Implementând un astfel de sistem vei contribui la crearea unei firme care va ieși în evidență într-un mod plăcut. Acest lucru va fi observat și în balanța contabilă a firmei. Aceasta va începe să fie din ce în ce mai pozitivă după implementarea sistemului de management al calității.