Este necesar imprumutul la FMI?

Apropo.ro / 11.03.2009, 11:17
Este necesar imprumutul la FMI?
Ministerul Finantelor a anuntat ieri ca a cerut in mod formal CE si FMI inceperea negocierilor pentru un imprumut.

Ministerul Finantelor si BNR au anuntat ieri oficial ca au cerut in mod formal Comisiei Europene si Fondului Monetar International inceperea negocierilor pentru un imprumut extern.

Anuntul vine dupa o perioada de dezbateri aprinse privind oportunitatea ca statul sa se imprumute pentru a compensa o incapacitate a sectorului privat de a-si plati datoria contractata din strainatate. La sfarsitul anului trecut, Romania avea o datorie externa de 73 de miliarde de euro, adica aproape jumatate din Produsul Intern Brut, din care doar 15% era a statului.

In urma cu o luna, guvernatorul BNR Mugur Isarescu se arata sceptic privind oportunitatea unui imprumut, subliniind ca problema datoriei este limitata la sectorul privat, unde cateva banci si companii concentreaza grosul necesarului de finantare.

"Cum ar fi ca o banca centrala sau un guvern sa se imprumute? Ca sa ce? Sa acopere un gol de finantare al sectorului privat care nu se stie cat de mare este? La un acord apar costuri de sute de milioane de euro, care se vor resimti in viitor. Cineva le va plati", atentiona Isarescu la inceputul lunii februarie.

Citeste o analiza a oportunitatii contractarii unui imprumut de la FMI, in zf.ro.