Ești sărac? Uite 10 motive pentru care nu te vei îmbogăți niciodată!

Apropo.ro / 27.06.2014, 11:30
Ești sărac? Uite 10 motive pentru care nu te vei îmbogăți niciodată!
Se spune că bogăția rezistă la o familie timp de 3 generații, însă mulți se întreabă ce este de făcut în momentul în care banii nu se lipesc de tine.
Și până la urmă, ce este de fapt bogăția? Opiniile variază de la o persoană la alta, în condițiile în care 7% din oameni se consideră bogați dacă au o mașină sau o casă, în timp ce 33% din oameni se consideră bogați în momentul în care își dau seama că nu au grija zilei de mâine. Dar să vedem la ce concluzii au ajuns specialiștii când vine vorba de motivele pentru care o persoană sau alta nu reușește să se îmbogățească.
 
1. Cheltuiești peste măsură
 
Dacă ai un apetit pentru a cheltui banii peste măsură stai liniștit, nu ești singur. Conform unui studiu, 52% dintre oamenii își sparg economiile de o viață pe lucruri pe care ajung să le considere inutile, iar 22% dintre oameni își încarcă peste măsură cardurile de credit. Dacă îți spargi aiurea veniturile, în fiecare lună, nu reușești să găsești drumul spre bogăție. Ar fi bine să analizezi cu atenție pe ce cheltui banii, să verifici de unde poți să tai din cheltuieli și să încerci să-ți creezi un buget realistic care să-ți permită să-ți plătești facturile, dar și să pui ceva de o parte, pentru zile negre.
 
2. Nu faci economii
 
Să-ți economisești banii ar trebui să devină o prioritate dacă vrei să aduni o oarecare bogăție. Însă doar 4,9% din oameni recunosc că își permit să pună bani de o parte. Fă-ți un „fond pentru urgențe” în care să începi să aduni. Doar din momentul în care ajungi să aduni sume substanțiale poți să redirecționați ceva bani spre îndeplinirea unor obiective majore precum achiționarea unei case.
 
3. Ai prea multe datorii și obligații
 
Dacă te apuci să faci datorii, fii sigur că nu vei mai avea ocazia să ajungi să pui ceva bani de o parte. Păstrează-ți un echilibru și nu te arunca la cheltuieli colosale care să te facă să te îndatorezi în stânga și în dreapta. Nu e cazul să te „vinzi” aiurea pe o lungă perioadă de timp. De asemenea, există pericolul ca un număr mare de rude și prieteni apropiați să se transforme într-un număr mare de obligații financiare.
 
4. Nu ai un plan bine pus la punct
 
Dacă nu ai un plan bine pus la punct, să devii bogat echivalează cu un vis imposibil de realizat. Poate fii plictisitoare acțiunea de a-ți calcula fiecare ban în parte, dar ai mari șanse să te obișnuiești cu ideea că o faci pentru binele tău. În plus de asta, nu uita că „cei care ratează ocazia de a-și face un plan, practic își planifică eșecul”. 
 
5. Nu ai o plasă de salvare
 
Experții susțin că trebuie să ajungi să pui de o parte echivalentul salariului pe șase luni pentru a considera suma respectivă de bani o „plasă de salvare”. Viața este complicată și, dacă nu ai o asemenea sumă de bani pusă de o parte, există posibilitatea ca orice situație confortabilă să se transforme într-un dezastru.
 
6. Te apuci târziu să faci economii
 
Timpul trece, nu stă în loc. Ca și în cazul exercițiilor fizice, cea mai dificilă parte este cea în care trebuie să te apuci, efectiv, să economisești bani. Chiar dacă ai datorii, un venit mic sau multe cheltuieli de făcut, important este să încerci să pui constant niște bani de o parte, indiferent de cât de mică este suma pe care o economisești.
 
7. Te plângi, în loc să te implici
 
„Nu câștig suficient de mulți bani”, „viața este prea scumpă” sau „nu o să scap niciodată de datorii” sunt doar câteva dintre frazele exprimate de cei care preferă să se plângă în loc să facă efectiv ceva bun. Vechile obiceiuri mor greu dar, atâta timp cât nu faci nimic să schimbi lucrurile, nimic nu se va schimba. Nu te mai plânge atâta și nu mai căuta scuze. Asumă-ți responsabilitatea non-productivității tale, concentrează-te asupra posibilelor schimbări și pune-te efectiv pe treabă.
 
8. Trăiești pentru azi și uiți de ziua de mâine
 
Știm că nu este distractiv să te gândești la retragere și toate celelalte evenimente aflate în relație directă cu retragerea. Dar mai devreme sau mai târziu trebuie să te gândești și la astea. Problema e că, dacă te bagi în cheltuieli impulsive și neregulate, ajungi să faci datorii. Trebuie să-ți faci o mare favoare și să treci de la „cumpără acum, fă-ți griji mai târziu” la „economisește acum, îmbogățește-te mai târziu”.
 
9. Nu investi toți banii într-o singură afacere
 
Te poți simți norocos și poți investi tot ce ai într-o singură afacere, dar asta e ca și cum ți-ai încerca norocul la jocurile de noroc. Nu este strategia potrivită pentru a te îmbogăți. Să investești tot ce ai într-o singură afacere nu este recomandat pentru că riscurile sunt prea mari. Portofoliul tău ar trebui să includă investiții făcute în tot felul de afaceri cu diferite graduri de risc.
 
10. Nu înțelegi!
 
E posibil să fii una dintre acele persoane care cred că ceva se va întâmpla și vei reuși să treci peste pasa proastă. Poate vei avea noroc și vei obține un job fantastic, vei obține o moștenire sau vei câștiga o sumă importantă de bani la jocuri de noroc. Dar dacă vrei să te îmbogățești cu adevărat, nu trebuie să lași lucrurile în voia sorții. Nimeni nu știe ce se va întâmpla așa că de ce să nu te concentrezi pe ceea ce poți să controlezi astăzi. Adună-te și pregătește-te să te salvezi singur, pentru că e posibil ca altcineva să nu sară în ajutorul tău.