Euro ataca dolarul

Apropo.ro / 30.04.2002, 18:01
Euro ataca dolarul
Saptamana trecuta, dolarul a pierdut o lupta cu moneda unica europeana, dupa ce oficialii americani au anuntat ca somajul a crescut pana la cea mai ridicata valoare din sapte ani si jumatate. Vineri, euro a fost cotat la 0,9173 $, in crestere cu circa 2% fata de inceputul saptamanii,

Saptamana trecuta, dolarul a pierdut o lupta cu moneda unica europeana, dupa ce oficialii americani au anuntat ca somajul a crescut pana la cea mai ridicata valoare din sapte ani si jumatate.

Vineri, euro a fost cotat la 0,9173 $, in crestere cu circa 2% fata de inceputul saptamanii, insa moneda americana si-a mai revenit usor in sedintele de ieri, astfel ca euro a mai pierdut teren, coborand usor pana la 0,9148 $.

Analistii apreciaza ca dolarul va ramane, cel putin in sedintele urmatoare la acest nivel scazut, in timp ce ochii tuturor traderilor sunt atintiti asupra bancii centrale americane, a carei conducere se intruneste astazi.

Un dealer pe piata valutara interbancara din Romania crede ca acest trend de crestere se va opri. „Au existat predictii ca euro se va intari mai mult in acest an, dar eu cred ca aceasta crestere se va opri pe undeva pe aici. Totul depinde insa de cifrele care vor fi facute publice si de nivelul dobanzilor pe pietele externe”, a mai mentionat dealerul citat.

Luna trecuta, cu toate ca leul a inregistat o depreciere moderata in raport cu dolarul, fata de euro devalorizarea a atins unul dintre cele mai mare niveluri din ultimele luni, de 5,1%.

Dolarul a avut o saptamana grea pe pietele financiare internationale, fiind puternic afectat de informatiile negative privind economia SUA, dar si de ingrijorarile traderilor fata de continuarea politicii dolarului puternic de catre administratia Bush. Ca urmare, dupa ce a atins miercuri minimul anului fata de euro, moneda americana a coborat vineri pana la cea mai scazuta valoare fata de euro din ultimele sase luni.

In ultima sedinta a saptamanii trecute, euro a crescut pana la 0,9175 $, cea mai ridicata valoare de la inceputul lunii octombrie. Dolarul a atins in aceeasi zi si minimul ultimelor doua luni fata de yen (1$ – 128,63 yeni) si minimul ultimei jumatati de an in raport cu lira sterlina (care a fost cotata la 1,4708 $).

Fanii dolarului au fost profund dezamagiti de cresterea somajului din Statele Unite pana la 6%, cea mai ridicata rata din ultimii sapte ani si jumatate, cu mult peste estimarile analistilor. In plus, indicatorul activitatii sectorului servicii calculat de Institute of Supply Management a scazut, sugerand ca aceasta activitate este inca in crestere, dar intr-un ritm mai scazut.

Pe de alta parte, chiar daca secretarul Trezoreriei SUA, Paul O’Neill, a spus in fata Comisiei Bancare a Senatului ca nu va schimba politica monetara, investitorii au fost dezamagiti de faptul ca acesta nu a reafirmat explicit indelungata politica americana de mentinere a unui dolar puternic. Totusi, unii analisti afirma ca piata a reactionat excesiv la marturia lui O’Neill.

„Eu cred ca piata a auzit exact ceea ce dorea sa auda si cauta un motiv pentru a vinde dolari”, spune Chris Tunner, seful departamentului de cercetare la firma de consultanta economica IDEAglobal. „Nu ar fi trebuit sa fie considerat o mare surpriza faptul ca nu a fost reafirmata politica de mentinere a unui dolar puternic in fata unui forum care are ca menire sustinerea plangerilor producatorilor (care cer un dolar mai slab pentru favorizarea exporturilor – n.r.)”, adauga Tunner.

Cu toate ca si-a revenit usor la deschiderea sedintei de ieri, moneda americana a ramas foarte aproape de minimul ultimelor sase luni, mai ales ca traderii asteptau intrunirea de astazi a Comitetului de Politica Monetara al Federal Reserve, banca centrala a Statelor Unite. Toti analistii sunt de acord ca Fed nu va modifica rata de referinta a dobanzii, deoarece revigorarea cererii este inca incerta.

Ieri, la ora 10:00 GMT, euro era cotat la 0,9148 $, in scadere fata de maximul atins in sedinta de vineri. Prima greva din ultimii sapte ani a muncitorilor din Germania nu a reusit sa afecteze pozitia favorabuila a monedei unice europene.

Pe langa intrunirea conducerii Fed, investitorii asteapta astazi statisticile privind productivitatea muncii din Statele Unite, care a fost deja luata in calcul ca fiind in crestere. Tony Norfield, seful departamentului de cercetare in domeniul valutar la ABN Amro, considera ca dolarul va ramane la niveluri scazute, dupa prabusirea de saptamana trecuta. Mai mult chiar, moneda americana ar putea fi afectata si in perioada imediat urmatoare de volatilitatea provocata de sarbatorile din unele parti ale Europei si din Japonia, care au determinat inchiderea temporara a burselor.

In plus, unii analisti considera ca datele referitoare la cresterea spectaculoasa a economiei din primul trimestru vor fi infirmate cu ocazia anuntarii datelor finale, care ar putea fi mai mici.

Ionela Nuta / Bogdan Neagu

Tags: