Europa va scapa in 2014 de cosmarul gazelor rusesti

De: Marian Andrei / 14.07.2009, 11:44
Europa va scapa in 2014 de cosmarul gazelor rusesti
Ieri s-a semnat acordul pentru realizarea Nabucco, conducta prin care vor fi transportate gaze catre Europa Centrala.

Premierii Romaniei, Turciei, Austriei, Ungariei si Bulgariei au semnat ieri la Ankara (Turcia), acordul interguvernamental pentru realizarea proiectului Nabucco, conducta prin care vor fi transportate catre Europa Centrala, prin Turcia, gaze naturale extrase din Asia Centrala.

Proiectul este dezvoltat de consortiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Medias, OMV (Austria – actionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Conducta va fi construita pe traseul Turcia-Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria si va avea o lungime totala de 3.296 kilometri si va necesita investitii in valoare totala estimata de aproape opt miliarde euro. Finantarea gazoductului Nabucco va fi asigurata in proportie de 70% din credite contractate de consortiu de la BEI si BERD, iar restul fondurilor vor fi alocate din surse proprii de companiile participante, contributia financiara a Tranzgaz fiind de 417 milioane euro, a afirmat premierul Emil Boc.

Lucrarile de constructie urmeaza sa inceapa in 2011, iar intrarea in functiune a conductei este preconizata pentru 2014.

Â