Eurovision 2015: Romania întră în prima semifinală

De: Carmen Ulian / 27.01.2015, 14:00
Eurovision 2015: Romania întră în prima semifinală
România va participa la prima semifinală a concursului Eurovision 2015 ce va avea loc pe 19 mai.

În prima semifinală, de pe 19 mai, vor intra în concurs 16 țări, în timp ce în a doua semifinală, de pe 21 mai, vor fi 17 concurenți. Finala Eurovision Song Contest va avea loc pe 23 mai. Iată rezultatele tragerii la sorți:

Prima semifinală – 19 mai

Prima jumătate: Grecia, F.Y.R. Macedonia, Estonia, Olanda, Republica Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia

A doua jumătate: Serbia, Danemarca, Bielorusia, România, Rusia, Albania, Georgia, Ungaria

A doua semifinală – 21 mai

Prima jumătate: Norvegia, Irlanda, Cehia, Lituania, San Marino, Malta, Portugalia, Muntenegru

A doua jumătate: Elveția, Azerbaidjan, Slovenia, Letonia, Polonia, Islanda, Israel, Cipru, Suedia

Iuliana Marciuc și Bogdan Ghițulescu sunt producătorii evenimentului, iar Liana Stanciu va fi șefa delegației României la Viena.

Luni, 26 ianuarie, au început înscrierile pentru selecția națională a Concursului Eurovision 2015. Compozitorii care doresc să înscrie piese pentru selecția națională a Eurovision 2015 o pot face până pe 8 februarie. Piesele pot fi trimise electronic prin poștă sau depuse direct la Registratura TVR (Calea Dorobanților nr. 191, sector 1, București), pe suport CD (în format .cda), cu mențiunea „Pentru selecția națională Eurovision 2015″ înscrisă pe plic sau electronic, la adresa [email protected].

Calendarul pentru desfășurarea selecției:

– 26 ianuarie – 08 februarie: înscrieri – depunerea sau trimiterea pieselor la Registratura TVR ori electronic la adresa [email protected]

– 9, 10, 11 februarie: preselecții – piesele vor fi audiate de juriu

– 12 februarie: anunțarea celor 12 piese care vor intra în concurs, printr-o conferință de presă.

Câștigătorul finalei Eurovision România va fi ales pe 8 martie, într-un spectacol transmis în direct de Televiziunea Română. Concursul Eurovision 2015 va avea loc la Viena, cu semifinalele pe 19 și 21 mai și finala pe 23 mai. Mai multe detalii, precum și Regulamentul oficial al concursului vor putea fi accesate pe site-ul TVR, la adresa eurovision.tvr.ro.

Despre Eurovision

Eurovision este o competiție muzicală internațională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa. Prima ediție a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveția.

Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive și mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiștii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecției Naționale și participă la competiția europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi – Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de Mihai Trăistariu. Paula Seling și Ovi au reprezentat România la Eurovision 2014 cu piesa „Miracle”, ocupând locul al 12-lea în finala care a avut loc la Copenhaga, Danemarca.