„Evanghelia soției lui Iisus”, descoperită de cercetătorii britanici

Apropo.ro / 19.09.2012, 15:10
O cercetătoare de la Universitatea Harvard a descoperit o bucată de papirus în care se vorbește despre soția lui Iisus.

Pe bucata de papirus veche descoperită de cercetătoarea Karen King de la Universitatea Harvard se arată că Iisus ar fi fost căsătorit cu Maria Magdalena. Textul conține dialoguri în care Iisus face referire la „soția mea”, pe care profesoara-cercetător o definește ca fiind Maria M. Acesta mai adaugă că fragmentul este o copie a unei Evanghelii, care a fost scrisă în limba greacă în secolul al doilea, apoi transcris în coptă.

În același fragment, Iisus îi ia apărarea Mariei M. care era criticată de cei din jur, afirmând despre ea că „va fi discipolul meu„, după care a mai adăugat că „voi locui cu ea„.

În religia creștină se spune că Iisus nu a fost căsătorit niciodată, iar acest fragment vine să zguduie din temelii teoriile crezute până acum.

Căsătoria dintre cei doi poate face referire și la una spirituală, nu la definiția de bază a termenului.

Încă mai există numeroase manuscrise netraduse și nestudiate scrise în limba coptă, care vor aduce mai multă lumină despre viața lui Iisus.

Tradiția că Mântuitorul a fost celibatar a apărut la un secol după crucificarea Sa. Nu se exclude nici ipoteza conform căreia El ar fi fost portretizat ca însurat de către o sectă creștină.

Texte gnostice scrise în limba coptă arată că era un lucru normal existența unei soții-surori, o femeie-gospodină care să ajute bărbatul de lângă ea, fără a exista și relații sexuale între ei.

„Trei (erau erau cele care) mergeau întotdeauna cu Domnul: mama sa Maria, sora acesteia și Magdalena, socotită tovarășa Sa []. Maria este, de fapt, sora sa, mama sa și tovarășa sa”, se arată în Evanghelia după Filip.

Fragmentul de papirus aparține unei colecționare particulare care a preferat anonimatul, dar care a ajutat echipa la descifrarea textului.