Excesul alimentar

Apropo.ro / 18.04.2008, 12:45
Excesul alimentar
Pentru foarte multi dintre noi masa de Paste inseamna un exces, de pe urma caruia sistemul nostru digestiv patimeste foarte mult.

Pentru foarte multi dintre noi, dupa o perioada de restrictii alimentare, masa de Paste inseamna un exces, de pe urma caruia sistemul nostru digestiv patimeste foarte mult.

Iata cateva remedii cunoscute sau nu de dumneavoastra cu ajutorul carora veti trece cu bine peste neplacerile cauzate de meniul greu al sarbatorilor.

Pacatoasa balonare

Balonarea este unul dintre cele mai comune efecte dupa o masa copioasa. Medicii recomanda ca, dupa o astfel de aventura culinara, sa luati o pauza de masa de cel putin trei zile, in care trebuie ingerate doar alimente bogate in fibre (legume, fructe, paste fainoase). Acestea vor ajuta la digestia alimentelor grele.

Consuma multe alimente cu fibre (fructe, legume) pentru a asigura un tranzit intestinal optim. Evita alimentele care baloneaza prin natura lor: varza, ceapa, fasolea, zaharul, mierea, dulceata, laptele, alcoolul. Consuma usturoi, leurda. Nu consuma bauturi carbogazoase la masa. Mananca incet. Nu vorbi in timp ce mananci, ca sa nu te umpli de aer.

De asemenea, in timpul balonarii trebuie evitate hainele stramte care ingreuneaza eliminarea excesului de acid si gaze intestinale. Daca aceste masuri nu dau rezultate, dati fuga la farmacie: medicamente ca Dicarbocalm, Rennie, Ox Bill, Try Enzimes sau Digestin promit adevarate minuni.

Ajuta foarte mult si masajul abdominal de la stanga la dreapta, cu ulei volatil de ghimbir, amestecat cu ulei de masline. Este bine de stiut ca si ceaiul de menta ajuta impotriva crampelor intestinale. Daca ajungeti sa aveti arsuri dupa masa de Paste, prima masura este sa beti un pahar mare cu apa plata, imediat ce apare senzatia. Aceasta dilueaza acidul gastric. Varianta mai sanatoasa, dar total dezagreabila, este sa beti sucul proaspat de la un cartof.

Digestia ingreunata

Digestia ingreunata poate fi tratata cu ceaiuri. Plantele potrivite: chimion, anason, coriandru, fenicul, cate 20 g din fiecare. Infuzia: o lingura din acest amestec se fierbe in 200 ml de apa, in vas acoperit, timp de 10 minute. Administrare: se bea cate o cana dupa fiecare masa.

Daca nu v-a trecut nici balonarea si nici indigestia cu leacuri “babesti”, exista si cateva medicamente precum aspirina tamponata, paracetamolul sau nurofenul. Sunt recomandate de cunoscatori atat in caz de balonare sau indigestie, cat si pentru arsuri stomacale.

Cui pe cui se scoate

Vitamina B complex face minuni dupa o seara cu bautura din belsug. Taranii din Banatul de Munte spun insa ca nu exista un leac mai bun decat un pahar de rachie curata, baut inainte de masa: ei se jura ca aceasta previne balonarea si taie greata.

Paste fericit si aveti grija la ce si cum mancati!

Viziteaza sectiunea de Paste!