Exclusiv! Revolutionarii: Ne-am saturat de Justitia Romana

De: Dragos Tanase / 12.06.2008, 12:26
Revolutionarii din Timisoara au declarat, in exclusivitate pentru Apropo.ro, ca "s-au saturat sa parcurga, de 18 ani, atatia kilometri pentru un proces tegiversat".

Procesul in care generalii Victor Athanasie Stanculescu Stanculescu si Mihai Chitac sunt judecati pentru genocid in timpul revolutiei de la Timisoara, judecat luni, 9 iunie, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), a fost amanat pentru 15 septembrie, din cauza unor vicii de procedura.

Avocatul partilor civile, Liliana Poenaru, solicitase instantei supreme amanarea cu o ora a judecarii dosarului, pentru ca toti clientii sai, care de-abia sosisera in Gara de Nord, de la Timisoara, sa poata ajunge la proces.

Instanta a respins solicitarea, explicand ca partile au fost anuntate la ce ora se va derula procesul, respectiv 9.00.

Decizia a starnit proteste printre partile civile aflate in sala de judecata, care au inceput sa tipe si sa le adreseze cuvinte triviale judecatorilor.

Urletele nu au durat decat cateva minute, oamenii linistindu-se si parasind sala de judecata insotiti de jandarmi.

Asociatia 21 decembrie Dupa aceste evenimente, "Asociatia 17 decembrie” si “Asociatia Memorialul Revolutiei 1989”, cea care strange dovezile incriminatoare pentru proces, au organizat un protest in curtea "Asociatiei 21 decembrie”, al carei sediu se afla peste drum de ICCJ, pe strada Batistei din Bucuresti.

Au dat muzica la maxim, cu melodii din timpul revolutiei sau compuse special pentru faptele din acea perioada, si au impartit manifeste pe care au scris nemultumirile lor: “Revolutionari 1989: Multi am fost, putini am mai ramas”, Acceptam lanturile si catusele in schimbul unei constiinte curate!” sau “Intr-o tara a orbilor, nu mai este nevoie de Securitate si Justitie”.

De altfel, sefa de grup de la “Asociatia Memorialul Revolutiei 1989”, Mihaela Ferkel Suteu, a declarat, in exclusivitate pentru Apropo.ro, ca “s-au saturat sa parcurga, de 18 ani, atatia kilometri doar pentru ca Justitia Romana tegiverseaza acest proces”, acuzandu-i pe judecatori ca-i favorizeaza pe inculpatii Chitac si Stanculescu.

Foto: Cosmin Bararu