Exclusivitate! „Phoenix nu moare cand vor cainii”

De: Dragos Tanase / 27.05.2008, 11:00
"Nu e scandal in trupa" sau "Phoenix nu se opreste din drum" sunt expresii folosite de managerul Ionut Contras pentru a-i linisti pe fani.

Ca sa lamurim cele mai recente zvonuri cum ca exista un "conflict mocnit" in interiorul legendarei trupe rock Phoenix, l-am sunat pe managerul trupei, Ionut Contras, care a declarat, in exclusivitate pentru Apropo.ro, ca “nu este niciun scandal” si ca “Phoenix nu se opreste din drum”.

Totul a pornit de la articolul aparut pe Metalhead.ro, care a citat cotidianul Ziua, in care scria ca trupa Phoenix se afla pe picior de destramare, deoarece Nicu Covaci vrea sa impuna o noua ordine inacceptabila pentru ceilalti membri.

"Scindarea" din trupa Phoenix ar fi inceput dupa ce Mircea Baniciu a fost dat afara din trupa si n-a fost trecut pe lista de premiere a presedintelui Basescu, iar acum se pare ca tensiunile continua la alti doi componenti, Mani Neumann si Joseff Kappll, doi dintre veteranii Phoenix, care au spus ca nu vor accepta "hegemonia" lui Covaci.

Din start, Ionut Contras a precizat ca Mircea Baniciu a plecat singur si nesilit de nimeni din trupa, anul trecut, in august, inaintea unui concert din Costinesti, iar lista de premiere a facut-o insusi presedintele Basescu si nu liderul formatiei.

Nicu Covaci si Ovidiu Lipan Tandarica Membrii trupei ar fi obligati acum de catre Nicu Covaci, sa semneze un contract prin care li se interzice colaborarea in alte proiecte: "nu au voie sa colaboreze doi sau mai multi membri ai formatiei, separat de aceasta".

Covaci a optat pentru formula "de doi" pentru a nu-l introduce in conflict si pe Ovidiu Lipan Tandarica, angajat deja intr-un proiect separat. Cu toate acestea, nici Lipan n-a semnat noul contract.

Violonistul Mani Neumann si basistul Joseff Kappl, doi membri cu vechi state in trupa, nu doresc sub nici o forma sa semneze acest contract impus, si conform declaratiilor lui Nicu Covaci, sunt pe cale sa fie exclusi din Phoenix.

Aici, Ionut Contras a spus clar ca “nimeni nu este pe cale de a fi dat afara, iar totul se rezuma la niste reguli de ordine interioara, ca in orice Institutie, asa cum poate fi descrisa si trupa noastra. Orice component poate avea proiecte individuale, precum Tandarica, de exemplu, dar cand doi artisti colaboreaza impreuna, in afara trupei, atunci intervine aceasta intelegere care se vrea una constructiva si nu una care sa duca la desfiintarea trupei”.

"Publicul ar percepe altfel lucrurile si nu ar fi aceeasi integritate cu care s-au obisnuit fanii", a completat acesta.

Pe langa problema acestui contract de ordine interioara, se pare ca la originea rupturii ar sta si unele probleme legate de bani, mai scrie Metalhead.ro.

Nicu Covaci si Ovidiu Lipan Tandarica Este vorba de incasarile formatiei care se ridica la 15-20.000 de euro pentru un concert obisnuit si la 25-35.000 in perioada electorala.

Acesti bani nu se impart egal intre membrii Phoenix, ci dupa un criteriu stabilit de Covaci, care ar fi motivat faptul ca procentul sau din incasari trebuie sa creasca, intrucat el este Phoenix, ar fi acuzat colegii.

“Fiind o adevarata Institutie muzicala, este normal sa fie sume diferite pentru plata tuturor colaboratorilor, de la interpreti, echipa tehnica pana la contabil, in total 12 oameni”, a spus Ionut Contras.

Si Nicu Covaci a afirmat, pentru Ziua, ca nu exista nici un fel de disensiuni intre membrii trupei, dar ca acestia trebuie sa inteleaga ca nu mai poate accepta ca ei "sa lucreze pe la spatele lui, pentru a mai castiga niste bani si trebuie sa semneze noul contract".

De asemenea, Covaci s-a aratat aproape convins ca nu vor fi probleme in semnarea contractului de catre Neumann si Kappl.

Concluzia managerului trupei, Ionut Contras, legata de tot acest non-scandal, a fost ca "Phoenix nu moare cand vor cainii"!

Marturie stau concertele pe care le-au avut, recent, in Galati, Bucuresti, Iasi, Pitesti, Cluj si pe care le vor avea in Fagaras (28 mai) si Tg – Mures (29 mai).

Phoenix – Zori de zi: