Exercițiile fizice pot preveni sau ameliora bolile cardiace

Apropo.ro / 19.07.2006, 11:10
Exercițiile fizice pot preveni sau ameliora bolile cardiace
Exercițiile fizice pot preveni sau ameliora bolile cardiace, este concluzia unui studiu aparut marți în Germania, în care se precizeaza ca nu este niciodata prea târziu pentru un sedentar sa înceapa sa faca sport, transmite Reuters. "Nu este nevoie sa faci exerciții

Exercițiile fizice pot preveni sau ameliora bolile cardiace, este concluzia unui studiu aparut marți în Germania, în care se precizeaza ca nu este niciodata prea târziu pentru un sedentar sa înceapa sa faca sport, transmite Reuters.

„Nu este nevoie sa faci exerciții fizice solicitante, chiar și mersul pe jos poate fi util. Nu este nevoie sa mergi la sala de sport. Este nevoie doar sa te dai jos de pe canapea”, este de parere medicul Dietrich Rothenbacher de la Universitatea din Heidelberg, Germania, coordonator al acestui studiu.

El a comparat impactul pe care îl are activitatea fizica asupra pacienților cu boli coronariene comparativ cu un grup de voluntari sanatoși. Subiecții ambelor grupuri se încadrau în aceleași tranșe de vârste, 40 – 68 de ani. Participanții la studiu au fost chestionați în privința obiceiurilor lor de viața.

Factorii principali care duc la apariția bolilor cardiace, de tipul fumatului, diabetului și hipertensiunii arteriale, erau comuni în rândul bolnavilor de inima și mai puțin prezenți la voluntarii sanatoși.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au facut diverse exerciții fizice pe tot parcursul vieții prezentau cu 60% mai puține riscuri de a fi diagnosticați cu boli cardiace, care constituie unul dintre factorii de deces cei mai importanți în țarile dezvoltate.

Sedentarii care și-au schimbat obiceiurile și au început sa faca sport dupa vârsta de 40 de ani au redus aceste riscuri cu 55%.

„Rezultatele noastre sugereaza ca exercițiile fizice sunt asociate cu reducerea riscului de a fi diagnosticat cu o boala coronariana”, a indicat Rothenbacher în studiul sau publicat în revista Heart.

Mediafax