Experții au descifrat misterul mumiei care clipește din Palermo

De: Marian Andrei / 22.06.2014, 13:11
Experții au descifrat misterul mumiei care clipește din Palermo
Una dintre cele mai faimoase dintre cele peste 8.000 de mumii care ocupă catacombele de sub mănăstirea Capuchin, din Palermo, este cea a Rosaliei Lombardo, care, de-a lungul timpului, a captivat și deopotrivă a speriat numeroase persoane, deoarece părea să clipească.

Rosalia, poreclită „frumoasa adormită”, pentru că arată exact ca un copil care doarme, a murit de pneumonie în 1920.

Tatăl ei îndurerat a vrut să o păstreze ca vie pentru totdeauna așa că a apelat la Alfredo Salafia, un îmbălsămător faimos în acea perioadă. Mascali a descoperit un manuscris în care Salafia scrisese ingredientele folosite pentru mumificarea Rosaliei: „o parte glicerină, o parte formol saturat cu sulfat de zinc și clorură și o parte alcool saturat cu acid salicilic”. Această mixtură a funcționat perfect. Formolul a omorât bacteriile, glicerina a prevenit uscarea corpului, acidul salicilic a omorât fungii, iar sările de zinc au pietrificat trupul.

Dario Piombino-Mascali, antropolog și curatorul catacombelor Capuchin, este cel care a descoperit, în 2009, de ce corpul Rosaliei s-a conservat atât de bine, și tot el axplică de ce Rosalia „clipește”..

„Este o iluzie optică, produsă de lumina care intră prin geamul lateral și care se schimbă pe parcursul zilei”, a explicat el. Mumia a fost pusă în poziție orizontală, într-un sicriu de sticlă total lipsit de umiditate. În noua poziție ochii fetei pot fi observați ma ușor. „Nu sunt complet închiși și nici nu au fost vreodată”, a mai spus el.