Explozie la Sidex Galați

Apropo.ro / 02.08.2004, 13:45
Explozie la Sidex Galați
O puternica explozie, urmata de un incendiu, s-a produs, duminica dupa-amiaza, la uzina cocso-chimica a combinatului siderurgic Ispat Sidex Galați, informeaza corepondentul MEDIAFAX. Deflagrația nu a facut victime în rîndul personalului, în schimb a spart geamurile pe o

O puternica explozie, urmata de un incendiu, s-a produs, duminica dupa-amiaza, la uzina cocso-chimica a combinatului siderurgic Ispat Sidex Galați, informeaza corepondentul MEDIAFAX.

Deflagrația nu a facut victime în rîndul personalului, în schimb a spart geamurile pe o suprafața de aproximativ o mie de metri patrați și a determinat prabușirea unei porțiuni de aproximativ 50 de metri patrați din tavanul halei.

Utilajul care a explodat, în jurul orei 17,00, din cauze deocamdata necunoscute, este un electroexhaustor, care foloseste la evacuarea gazului de cocs obținut în urma cocsificarii carbunelui.

În zonA erau șase muncitori care, însa, nu au avut de suferit din cauza suflului produs de explozie. Angajații au fost în pericol și din cauza ca gazul de cocs este toxic și inflamabil.

Potrivit colonelului Viorel Zaharia, comandatul Grupului de pompieri „General Erimia Grigorescu”, la incendiu au intervenit pompierii de la Salvosid, cu opt autospeciale și subordonații sai, cu doua.

„La Ispat Sidex a avut loc un incident periculos la uzina cocso-chimica. Este vorba despre o defecțiune tehnica. Aceasta a provocat un incendiu din cauza faptului ca acest electroexhaustor lucra pe o rețea de gaz de cocs”, a declarat, la rîndul sau, Ionel Petrea, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Munca Galați.

Incendiul a fost stins în circa doua ore. Pentru ca gazul de cocs este combustibil si toxic și exista pericolul sa se acumuleze, specialistii au decis arderea lui – în prima faza – și redirijarea catre alte instalații, pentru a fi reintrodus în producție.

Prefectul județului, Marius Necula, care a fost la locul accidentului, a apreciat ca este important ca nu au fost victime. El spune ca a fost interesat de modul în care o sa se previna poluarea mediului.

Activitatea la uzina cocso-chimica nu a fost oprita decît pe perioada intervenției pompierilor.

Mediafax