Expozitie cu tablourile returnate Muzeului Brukenthal

Apropo.ro / 28.11.2006, 10:38
Expozitie cu tablourile returnate Muzeului Brukenthal
Sibienii pot vedea, din 2 decembrie, cele 19 tablouri returnate recent Muzeului Brukenthal, la 58 de ani de la transferul lor abuziv catre Muzeul National de Arta al României. Tablourile din colectia Samuel von Brukenthal s-au întors acasa pe 10 noiembrie. Trei dintre ele au fost

Sibienii pot vedea, din 2 decembrie, cele 19 tablouri returnate recent Muzeului Brukenthal, la 58 de ani de la transferul lor abuziv catre Muzeul National de Arta al României.

Tablourile din colectia Samuel von Brukenthal s-au întors acasa pe 10 noiembrie. Trei dintre ele au fost prezentate asistentei de ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, într-un eveniment special ce a avut loc cu ocazia reîntregirii patrimoniului Muzeului Brukenthal.

Vizitatorii vor putea vedea lucrarile începând de sâmbata, într-o expozitie la Palatul Brukenthal. Tot acolo sunt expuse si cele patru tablouri recuperate în urma cu opt ani, dupa furtul lor în 1968, informeaza muzeul.

Deschiderea oficiala a expozitiei va avea loc pe 1 decembrie, de Ziua Nationala a României.

Cele 19 tablouri au fost luate de la Brukenthal în 1948 pentru a constitui o colectie a Muzeului de Arta al Republicii Populare România, actualul Muzeu National de Arta al României. În tot acest timp, lucrarile au figurat atât în gestiunea muzeului din Sibiu, cât si în cea a muzeului din Bucuresti.

În decembrie 2005, la retrocedarea Palatului Brukenthal Bisericii Evanghelice CA din Sibiu, ministrul Culturii a promis reîntregirea patrimoniului muzeului.

Tablourile au fost transportate în conditii de maxima siguranta din Capitala la Sibiu si au fost plasate în cinci sali special amenajate.

Returnarea tablourilor Muzeului Brukenthal a fost promisa de pe vremea ministeriatului lui Razvan Theodorescu. Timp de aproximativ 15 ani, oamenii de cultura din Sibiu au facut demersuri pe lânga Guvern pentru readucerea acestor tablouri la muzeul de care apartin.

Mediafax

Tags: