Expoziție de icoane la Palatele Brâncovenești

De: Dragos Tanase / 30.03.2015, 15:00
Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Palatele Brâncovenești îi invită pe bucureșteni, în perioada Sărbătorilor Pascale, să ia parte la un eveniment de excepție: Expoziția de Icoane din Galeria Cuhnia a Palatelor Brâncovenești!

Începând din acest weekend și până pe 15 aprilie, Galeria Cuhnia găzduiește icoanele care vor face parte din iconostasul bisericii de la Albă Iulia, lăcaș ce poară hramul Sfinților Mucenici Brâncoveni și al celor trei Sfinții Ioan – Botezătorul, Evanghelistul și Hrisostomul.

Realizarea icoanelor expuse la Palatele Brâncovenești a avut loc sub îndrumarea teologică a părintelui Jan Nicolae, slujitor al Bisericii de la Alba Iulia, și a reunit o serie de artiști care au concurat pentru realizarea unui spațiu eclezial impresionant.

Pictura, într-o viziune plasată sub semnul inovației cuviincioase, aparține lui Ioan Popa, ca și icoanele din maiestuosul iconostas din lemn de stejar, sculptat nobil și auster de Virgil Scripcariu.

Veșmintele liturgice au fost brodate de artista Carmen Paiu, iar la desăvârșirea icoanelor a contribuit și Camelia Popă, șoția pictorului Ioan Popa.

Icoanele vor pleca de la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneșți joi, 16 aprilie, pentru a fi puse la locul lor, în Biserica de la Alba Iulia, de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. Sfințirea bisericii este prevăzută pentru data de 17 mai.

Galeria Cuhnia va fi deschisă între orele 10.00-18.00.

Moderna biserică – navă din Alba Iulia a reprezentat inițial propunerea ahitectului Dorin Ștefan pentru concursul de proiecte al Catedralei Mântuirii Neamului, materializată ulterior la Albă Iulia, la o altă scară.