Expoziție foto despre frumusețe, la Galeria Noua

Apropo.ro / 10.10.2005, 11:02
Expoziție foto despre frumusețe, la Galeria Noua
Artista Alexandra Croitoru își va vernisa, miercuri, la Galeria Noua, o expoziție de fotografie ce comenteaza imaginea stereotip a dezirabilitații feminine, se arata într-un comunicat remis MEDIAFAX. Proiectul "Documenting Their Dream" formuleaza întrebari despre

Artista Alexandra Croitoru își va vernisa, miercuri, la Galeria Noua, o expoziție de fotografie ce comenteaza imaginea stereotip a dezirabilitații feminine, se arata într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Proiectul „Documenting Their Dream” formuleaza întrebari despre noțiunea de frumusețe la care ne raportam. Imagistica femeii a fost întotdeauna legata de proiecția fanteziilor, iar realitatea este privita tot mai mult ca un produs al convențiilor impuse prin mass media, sistemul de învațamânt, campaniile publicitare sau moda.

Alexandra Croitoru pune sub semnul întrebarii frumusețea ca fiind biologica și o resitueaza ca un construct cultural. În toate portretele exista un mare grad de artificiu: look-ul trebuie mereu reinventat pentru a simula idealul de frumusețe asumat cultural.

Artista considera ca, prin intermediul revistelor și al publicitații, fotografia este un propagator al convenției, promovând modelele prestabilite ale frumuseții. În viziunea ei, exista în noi o curiozitate fireasca de a ne vedea așa cum ne vad ceilalți, dar în cazul acesta oglinda este înlocuita de aparatul de fotografiat. Gestica, poza, atitudinea, felul în care mișcarea este executata în fața camerei, toate acestea reflecta anxietatea și nesiguranța tinerelor fete confruntate cu normele culturale.

În proiectul de la Galeria Noua, imagistica existenta este refolosita cu empatie, dar și cu o anumita doza de ironie. Imaginile pot fi considerate la prima vedere documentare, dar ele prezinta de fapt realitatea fabricata a personajelor.

Alexandra Croitoru, în vârsta de 30 de ani, este una dintre cele mai importante figuri artistice din generația sa. Atât înainte, cât și dupa absolvirea Universitații de Arte București, a prezentat proiecte individuale sau de grup în diverse expoziții și festivaluri.

Preocupata din ce în ce mai des în ultimii ani de contextul în care își prezinta proiectele, fie ca este vorba de un muzeu, o galerie sau o revista, Alexandra Croitoru își gândește lucrarile pornind de la realitațile societații contemporane.

Din 1999 este asistent-universitar la departamentul Foto-Video de la Universitatea Naționala de Arte București. A expus, printre altele, la Galeria H’art („Powerplay”), Centrul Internațional pentru Arta Contemporana („Untitled 1”) și Galeria GAD („Untitled 0”).

Expoziția de la Galeria Noua va fi deschisa pâna la 26 noiembrie.

Mediafax