Fa-ți plinul de vitamine!

Apropo.ro / 02.03.2006, 12:55
Fa-ți plinul de vitamine!
Primavara este momentul cand resursele de vitamine ale corpului trebuie reîncarcate. Vitaminele esențiale pentru sanatatea și imunitatea noastra sunt mai la îndemana decat credem. Daca suntem atenți în jur, este imposibil sa nu observam colegi plini de energie, mereu

Primavara este momentul cand resursele de vitamine ale corpului trebuie reîncarcate. Vitaminele esențiale pentru sanatatea și imunitatea noastra sunt mai la îndemana decat credem.

Daca suntem atenți în jur, este imposibil sa nu observam colegi plini de energie, mereu binedispuși și care își rezolva ușor sarcinile. Oare ce mananca de sunt așa energici?

Meniul unei astfel de persoane ar putea fi: dimineața – cereale și iaurt, pranz – un sandvici din paine integrala, cu carne de pui, cateva frunze de salata, o banana și un pahar de lapte;

gustarile sunt compuse din piersici, portocale sau alte citrice; cina – supa de legume, pește la gratar cu salata.

Pe langa faptul ca aceste persoane sunt pline de energie, se contamineaza mai greu cu virusul gripal, au puterea de a se trezi mai devreme și de a merge și la o sala de sport. Aceasta pentru ca mesele și gustarile lor abunda în lapte, carne de pui, fructe și legume proaspete care se constituie în sursa ideala de vitamine din complexul B, C, E și A. Iar acum, la debutul primaverii, este foarte important ca organismul sa-și faca plinul de vitamine.

Vitaminizeaza-te
Vitamina A

Se gasește în lapte, cereale, oua, fructe și legume de culoare portocalie sau verde. Previne afecțiuni ale ochilor, protejeaza pielea, stimuleaza imunitatea fiind esențiala pentru creșterea și maturizarea celulelor. În forma sintetica, este folosita pentru tratarea acneei – isotretinoin.
Doza zilnica: 700-900 mg

Vitamina C
Se gasește în fructe, în ardei, în roșii, spanac și broccoli. Ajuta la vindecarea ranilor și la formarea colagenului din țesuturi, la absorbția fierului și a calciului. Este esențiala pentru integritatea dinților, oaselor, vaselor de sange.
Doza zilnica: 65-100 mg

Vitamina D
Se gasește în oua, lapte, ulei de pește, dar este sintetizata și de organismul uman sub influența razelor ultraviolete. Contribuie la absorbția calciului în organism.
Doza zilnica: 5 mg

Vitamina E
Se gasește în nuci, uleiuri vegetale, germeni de grau, cereale integrale. Asigura sanatatea globulelor roșii și este un puternic antioxidant.
Doza zilnica: 15 mg

Â… în concluzie
Fii și tu colegul sanatos, plin de pofta de viața și energie! Daca nu ai încredere în sursele naturale, întreaba-ți medicul despre la complexul de multivitamine și minerale ideal pentru tine. Multa energie!