Fabrica de Arme Cugir a realizat prima pușcă românească

De: Marian Andrei / 10.04.2012, 11:00
Fabrica de Arme Cugir a realizat prima pușcă românească
Directorul Companiei Naționale ROMARM a declarat, ieri, că specialiștii de la Fabrica de Arme Cugir au finalizat prima pușcă de asalt la standarde NATO, precizând că arma este "o concepție sută la sută românească".

Pușca este de calibru 5,56 X 45 milimetri și respectă standardele NATO, a spus directorul ROMARM, Vasile Crișan, arătând că are și un element inedit: este ambidextră, putând fi folosită de soldați atât cu mâna dreaptă, cât și cu stânga.

Crișan a spus că primele zece arme sunt deja finalizate, fiind trimise pentru testare la Ministerul Apărării Naționale (MApN).

„Am terminat zece produse. În prezent se află la MApN, unde arma este supusă unor teste NATO (…) Armele sunt trimise în teatrele de operațiuni unde soldații noștri, militarii Armatei Române, desfășoară activități, misiuni de luptă și le supun unor încercări reale„, a spus directorul general al ROMARM.

Arma este realizată pe scheletul celebrului AKM, dar este îmbunătățită, având dotări și caracteristici conform standardelor NATO.

După ce testele vor fi terminate, Fabrica de Arme Cugir va începe producția în masă, noua pușcă urmând să înlocuiască AKM-urile din dotarea Armatei Române.