Fabrica de parfumuri din epoca bronzului, descoperita în Cipru

Apropo.ro / 22.03.2005, 11:50
Fabrica de parfumuri din epoca bronzului, descoperita în Cipru
O echipa de arheologi italieni a anunțat descoperirea, în Cipru, a vestigiilor unei fabrici de parfumuri din epoca bronzului, transmite BBC online. Arheologii cred ca atelierul vechi de patru mii de ani ar fi produs parfumuri care ar fi fost apoi comercializate de partea cealalta a


O echipa de arheologi italieni a anunțat descoperirea, în Cipru, a vestigiilor unei fabrici de parfumuri din epoca bronzului, transmite BBC online.

Arheologii cred ca atelierul vechi de patru mii de ani ar fi produs parfumuri care ar fi fost apoi comercializate de partea cealalta a Marii Mediterane. Fabrica pare sa fi facut parte dintr-un fel de complex industrial din epoca bronzului, din care mai faceau parte o presa pentru masline, o crama și un atelier de prelucrare a metalului.

Cercetatorii au reconstituit 12 parfumuri diferite pornind de la urmele gasite în atelier, în recipiente de ceramica. Ciprioții fabricau parfumuri din dafin, scorțișoara și mirt, care erau amestecate cu ulei de masline. Dimensiunile sitului și gasirea mai multor vase de cîte 500 de litri în care s-ar fi depozitat parfumurile, sugereaza ca acesta era centrul unui comerț prosper.

Creta, se crede, era principala piața antica a parfumurilor produse în Cipru. Uleiurile parfumate erau folosite la ceremonii religioase și în cadrul funeraliilor și erau destul de scumpe. Potrivit istoricului roman Plinius, Ciprul a fost prima sursa a unora dintre cele mai populare parfurmuri folosite în lumea veche.

Arheologii cred ca atelierul de parfumuri și întregul complex a fost distrus de un cutremur. Acesta a contrribuit însa și la prezervarea a numeroase obiecte gasite la locul respectiv.

Mediafax