Facebook, acuzată de investitori că i-a „țepuit”

De: Marian Andrei / 23.05.2012, 16:40
Facebook, acuzată de investitori că i-a
Mai multe anchete și procese au fost inițiate de autoritățile financiare din SUA și de investitori împotriva Facebook, băncii de investiții Morgan Stanley și operatorului bursier Nasdaq OMX referitor la modul în care s-a derulat oferta publică inițială a rețelei de socializare.

Aceste anchete și procese au ieșit în prim-planul mass-media în condițiile în care acțiunile Facebook au scăzut cu 18%, în două zile. Cei care au cumpărat acțiuni Facebook la 45 de dolari, vârful înregistrat vineri, în ședința de debut a Facebook, au pierdut până în prezent 31% din investiție.

Printre procesele aflate pe rol se află cel al unei firme de avocatură din Los Angeles, care acuză Facebook, Morgan Stanley și pe ceilalți aranjori ai IPO de ascunderea unor informații cheie, dar și cel al unui investitor care acuză operatorul bursier Nasdaq OMX de întârzieri și erori apărute în sistemele bursei Nasdaq, în timpul derulării ofertei publice inițiale și în primele ore după listarea Facebook, ambii invitând investitorii care se consideră păgubiți în urma listării să se alăture acțiunilor în justiție.

Surse apropiate situației au declarat ieri că unul dintre analiștii Morgan Stanley a redus estimările privind veniturile Facebook, la câteva zile înainte de efectuarea ofertei publice, informație care a fost transmisă marilor investitori instituționali, însă nu și micilor investitori, care au rămas „în beznă”.

Situația a fost anticipată de Forbes, care a arătat cu câteva zile înainte de listare, că aceasta ar putea fi cea mai mare speculație bursieră a anului, în condițiile în care acțiunile au fost supraevaluate.