Facebook iti pune pozele la rece

Apropo.ro / 28.10.2011, 13:02
Facebook se muta in Europa, construind un centru de date gigant in orasul Lulea din Suedia, aproape de Cercul Polar.

Noua ferma de servere Facebook va fi situata in Lulea, Suedia, fiind prima locatie a companiei in afara teritoriului Statelor Unite ale Americii.

Locatia a fost aleasa deoarece temperaturile scazute vor ajuta la mentinerea calculatoarelor la un nivel optim de lucru.

Facebook a cercetat mai multe locatii prin Europa insa Lulea a fost castigatoarea strict datorita conditiilor meteo.

„Facebook are mai multi useri in afara SUA decat inauntru”, a declarat directorul de operatiuni Tom Furlong. „Era timpul sa ne extindem in Europa”.

Acesta a mai precizat ca userii europeni vor avea parte de performante mult mai bune dupa ce voir avea un centru de date mai aproape de ei.

Ilustratie cu ferma de date Facebook de la Lulea, Suedia

Ilustratie cu ferma de date Facebook de la Lulea, Suedia

Momentan Facebook stocheaza datele in California, Virginia si Oregon si construieste o „ferma de calculatoare” noua in Carolina de Nord.

Problemele BlackBerry din ultima perioada au fost un adevarat testament pentru ceea ce se poate intampla un cazul in care companiile nu au suficiente centre de date care sa usureze sarcina atunci cand o locatia este suprasolicitata.

Centrul de date Facebook care va fi construit in Lulea, va fi constituit din 3 cladiri a cate 28.000 de metri patrati fiecare si vor fi dotate cu cate 14 generatoare diesel de curent electric (fiecare), care vor putea mentine un flux de 40 MW in cazul unei intreruperi de curent.

Pentru a functiona, centrul de date va avea nevoie de 180 de MW pe care ii va obtine de la hidrocentralele locale (care se afla la 100 de kilometri distanta si sunt capabile sa genereze de doua ori mai mult curent electric decat barajul Hoover, aflat la granita intre Nevada si Arizona).

Facebook nu a oferit informatii legate de suma acestei investitii (desi oficialitati ai municipalitatii Lulea au spus ca pretul unei astfel de constructii se va ridica la 760 de milioane de dolari) insa constructia se asteapta a fi gata in 2014.

Fata de alte centre de date, sistemul de racire folosit de Facebook va fi pe baza de vapori de apa iar vreme de 8 luni pe an, se va folosi de aerul rece de afara pentru a isi raci mainframe-urile.

Primarul orasului Lulea, Karl Petersen, impreuna cu Matz Engman, CEO Lulea Business Agency aratand ca au dat

Primarul orasului Lulea, Karl Petersen, impreuna cu Matz Engman, CEO Lulea Business Agency aratand ca au dat „Like” la oferta Facebook

Caldura generata de acele servere va fi folosita si ea pentru incalzirea birourilor angajatilor care vor lucra acolo.

Cu temperaturi sub zero grade si cu veri in care nu sare de 25 de grade Celsius, Lulea poate deveni un adevarat „hub” de centre de date si pentru alti giganti din industria online, alte orase nordice aplicand aceeasi strategie.

Este posibil ca Facebook sa se fi inspirat de la Google care in 2009 a cumparat o fabrica de hartie din orasul Hamina, din sudul Finlandei, pe care a transformat-o intr-un centru de date, folosind apa de mare din Marea Baltica ca sistem de racire.

Serverele aflate acolo sunt „coloana vertebrala” a multor servicii de internet precum Facebook, serverele transmitand miliarde de schimbari de status, link-uri sau poze, catre alti membrii ai retelei de socializare.