Facebook va dispărea în cel mult 10 ani

De: Gabriela Voicu / 06.06.2012, 14:00
Facebook va dispărea în cel mult 10 ani
Analiștii americani consideră ca în 5-8 ani Facebook își va pierde supremația, așa cum s-a întâmplat cu Yahoo!

Analiștii americani estimează ca În mai puțin de 10 de ani rețeaua de socializare Facebook își va pierde supremația, pe modelul Yahoo!.

Dificultatea de a se adapta noilor timpuri și incapacitatea de a face bani din aplicațiile mobile vor conduce la dispariția Facebook, spune Eric Jackson, fondator al Ironfire Capital.

„În 5-8 ani Facebook va dispărea, la fel cum s-a întâmplat cu Yahoo!, care are 13.000 de angajați și face profit, însă a ajuns la o zecime față de valoarea din momentul său de apogeu de acum 10 ani. Practic, putem spune ca a dispărut”, a declarat Jackson.

Facebook își pierde supremația?

Conform lui Eric Jackson, companiile web se clasifică în trei generații: prima ține de marile portaluri web de tip agregator (Yahoo!), a doua ține de web-ul social (Facebook) și a treia reprezintă companiile care produc bani din platformele mobile.

„Indiferent de cum te descurci la una dintre acestea trei generații, e puțin probabil să ai succes dacă treci la altă generație, indiferent de cât de mulți bani ai în bancă sau de cât de mult te zbați”, consideră analistul.

Facebook a cumpărat recent Instagram, o aplicație foto foarte apreciată de posesorii de smartphone-uri. Achiziția a fost făcută în aprilie, pentru suma de 1 miliard de dolari.

Pe de altă parte, listarea Facebook s-a transformat rapid dintr-un eveniment văzut de Wall Street ca aducător de încredere și de noi investitori la bursă într-un fiasco de proporții, cu o prăbușire a acțiunilor, procese și investigații ale autorităților.