Faith No More: „Veti asculta manele americane!”

Apropo.ro / 17.08.2009, 11:23
Dupa 11 ani de pauza, Faith No More au revenit printr-un turneu mondial, sambata ei concertand la Sala Polivalenta.

Iata ca acum putem sa vorbim si despre concertul Faith No More. Nu as dori sa spun ca a fost cel mai bun concert rock de anul acesta, pentru ca nu as vrea sa supar fanii altor formatii, insa ce se poate spune clar despre acest eveniment este ca a fost cel mai asteptat si cel mai interesant concert la care am participat anul acesta.

De ce ii acord atat credit? Foarte simplu. Trupa Faith No More isi reincepe activitatea dupa o pauza de 11 ani, si nu printr-un album, ci printr-un turneu mondial.

Gurile rele spun chiar ca trupa se va destrama din nou dupa aceste reprezentatii, deci, daca ar fi sa dam crezare zvonurilor, era o sansa unica de a vedea una dintre cele mai bizare trupe de rock din instoria muzicii.

Faith No More la Bucuresti

Mike Patton a vrut sa se faca auzit cu orice pret

Sambata la Bucuresti, Mike Patton si ceilalti membri initiali ai trupei au intrat pe scena de la Sala Polivalenta si au adresat publicului de aproximativ 4.000 de persoane urmatorul mesaj: “we are reunited!”. Si asa au si aratat cei de la Faith No More, ca o trupa unita care canta de mai bine de 20 de ani in aceasta formula fara a avea macar o singura zi de repaus.

S-a vazut clar ca in cei 11 ani fara Faith No More, Mike Patton nu a stat degeaba, el avand mai multe proiecte muzicale printre care: Mr. Bungle, Fantomas si Tomahawk. Astfel Patton, desi are 41 de ani, s-a prezentat exact cum o facea acum doua decenii.

Patru momente interesante

Momente interesante au fost din belsug. Pe langa o reprezentatie de efecte speciale de voce mixate de Patton, un lucru des intalnit in reprezentatiile Fantomas, am mai asistat la cateva momente amuzante si ciudate in alcelasi timp:

primul a fost cel in care am remarcat dragostea dintre Patton si tobosarul trupei. Cei doi, deshidratati find, isi indreptau “proiectilele” unul spre celalalt. Nu s-a intamplat pe toata durata concertului, nici macar nu sunt sigur ca au fost prea multe persoane care au remarcat acest lucru, insa dupa figurile lor, cei doi pareau ca au mai facut asta in concerte cel putin o data si ca se distreaza copios.

al doilea moment a fost atunci cand Patton a cerut publicului sa cante in rromani. Destul de ciudat, dar nu am dat prea multa importanta la inceput pentru ca au mai fost artisti care au pocit lucruri mult mai grave decat atat – vezi Lenny Kravitz si capitala Budapesta. Dar, pe masura ce incuraja lumea sa cante am observat ca repeta destul de insistent cuvantul rromani.

al treilea – Patton incepe sa injure doi cameramani aflati in public, spunandu-le si celorlalti spectatori sa isi verse necazul pe ei daca au vreo problema. O sticla de apa plata a zburat spre ei la cateva secunde insa nu si-a atins tinta. Nimic neobisnuit pentru cineva care stie cum face americanul in concerte, dar total inedit pentru publicul din Romania.

al patrulea moment, si cel mai amuzant a fost acela in care solistul a intrebat multimea daca vrea sa asculte “manele”. Intotdeauna artistii care se intereseaza de tara in care canta sunt mai apreciati de public asa ca toata lumea a ras dupa care a exclamat in cor “NOOOO!!!”. Ei bine, membrii trupei ai spus ca trebuie sa avem incredere in ei si ne-au aratat ce inseamna manelele la amricani: hip-hop-ul. Abia in acel moment am inteles, cel putin mie asa imi place sa cred, ca insistentele lui Patton referitoare la cuvantul rromani avea legatura cu acest moment.

Faith No More la Bucuresti

Jon Hudson, in timpul unui solo de chitara

In incheiere am avut parte de un bis format din doua piese, bis care a venit in urma unui spectacol oferit de public. De obicei nimeni nu pleaca la terminarea unei reprezentatii rock pentru ca este obligatoriu sa urmeze si un bis (singurul de care se stie ca nu a facut acest lucru a fost Marilyn Manson). Asa ca toata lumea a inceput sa aclame Faith No More si sa bata din picioare astfel ca aveai impresia ce te afli in mijlocul unei herghelii in momentul in care parchetul a inceput sa vibreze sub picioare.

Faith No More – Stripsearch de pe tare.ro

Fotografii: Cosmin Bararu