Falsuri de peste 7 mld. de euro in Italia, anul trecut

Apropo.ro / 25.04.2009, 09:30
Falsuri de peste 7 mld. de euro in Italia, anul trecut
Industria modei e una dintre cele mai afectate de fenomenul contrafacerii: 60 de milioane de produse falsificate in 2008!

Industria modei ramane una dintre cele mai afectate de fenomenul contrafacerii: 60 de milioane de produse cu indicatii false de origine si provenienta au fost sechestrate in 2008.

In ultimii ani s-a inregistrat o crestere semnificativa a contrafacerii marcilor si produselor "Made in Italy", acestea reprezentand o “felie” importanta dintr-un fenomen ce afecteaza toate tarile Uniunii Europene.

Potrivit datelor prezentate de Institutul de Cercetare Socio-Economica din Italia (CENSIS) in raportul “Fenomenul contrafacerii in lume si consecintele lui asupra pietei din Italia”, piata produselor contrafacute din Peninsula a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 7 miliarde si 107 milioane de euro.

Piata produselor contrafacute distruge economia, iar efectele asupra sanatatii pot fi in anumite cazuri chiar mortale: tigari cu arsenic, pantofi si genti contaminate cu metale grele (crom hexavalent), creme de corp si produse de curatenie toxice, dar si haine, bijuterii sau electrocasnice periculoase.

Doar in Europa, in 2007, la vamile celor 27 de tari din cadrul UE au fost sechestrate 79 milioane de produse contrafacute, 60% dintre acestea provenind din China.