Fantomele lui Goya

De: Mioara Tronaru / 09.06.2008, 00:00
Fantomele lui Goya
La sfîrşitul secolului al XVIII-lea, în timp ce regatul spaniol se lupta cu ultimele rămăşiţe ale Inchiziţiei şi războaiele napoleoniene măturau Europa, fratele Lorenzo, nemilos inchizitor, pune mîna pe Ines, muza pictorului Francisco Goya.

Abuziv acuzată de erezie, Ines este închisă. Pentru Goya, este începutul unei perioade care îi va schimba viaţa şi opera… Lui Milos Forman i-a venit ideea de a face un film despre Goya acum… 50 de ani, în timp ce era student în Cehoslovacia. Regizorul povesteşte: ”Totul a început în timpul studiilor mele, în timp ce citeam o carte despre Inchiziţia spaniolă, despre cazul unei persoane acuzate pe nedrept de crimă. M-am gîndit că se poate face din asta un scenariu formidabil. Mai mult, puteam face o paralelă între comunismul nostru şi Inchiziţia spaniolă, dar mi-am dat seama că nu se putea face un astfel de film în Cehoslovacia de atunci. Aşa că am dat deoparte toată povestea”. Pînă în 1985, cînd în timpul promovării filmului ”Amadeus”, proiectul a revenit la suprafaţă cu ajutorul producătorului şi prietenului lui Forman, Saul Zaentz. Cei doi sînt la al treilea film împreună. S-au întîlnit pentru prima oară în 1975, prin intermediul lui Michael Douglas, cînd se făceau pregătirile pentru ”Zbor deasupra unui cuib de cuci”, primul film american al lui Milos Forman, iar în 1984, şi-au reunit forţele pentru ”Amadeus”.

Stăpînind perfect spaniola, Milos Forman şi Jean-Claude Carrière (scenaristul cu care a lucrat şi la ”Valmont”, în 1989) au străbătut în lung şi-n lat Spania pentru a găsi locuri de filmare. Ei s-au înconjurat de tehnicieni şi actori spanioli pentru a da o notă cît mai autentică peliculei. La decoruri, a fost adusă iarăşi Patrizia von Brandenstein, deja la a cincea colaborare cu Forman, cea care a luat Oscarul pentru ”Amadeus”, în 1984. ”Goya’s Ghosts” marchează cea de-a treia incursiune a cineastului ceh în universul, costumele şi perucile secolului al XVIII-lea. Prima oară, cu ”Amadeus”, portretul muzicianului de geniu Wolfang Amadeus Mozart, film recompensat cu 8 Oscaruri, printre care şi cel pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor. Apoi, în 1989, ”Valmont”, care n-a putut însă face faţă concurenţei excelentei adaptări a lui Stephen Frears, ”Dangerous Liaisons”, care, ieşită în acelaşi an, a făcut din filmul său un eşec. ”Fantomele lui Goya” a fost nominalizat de trei ori la Goya Awards 2007, la categoriile: cele mai bune costume, cele mai bune efecte speciale şi cel mai bun machiaj.

Premiera 13 iunie
TO: Goya’s Ghosts. Producţie Spania-Marea Britanie-SUA, 2007.
R: Milos Forman. Cu: Javier Bardem, Natalie Portman, Stellan Skarsgård, Randy Quaid, José Luis Gómez, Michel Lonsdale, Mabel Rivera.
Distribuit de New Films România