Fata ascunsa a Martisorului

De: Manuela Stoicescu / 12.03.2008, 13:45
Fata ascunsa a Martisorului
De-a lungul istoriei, cateva dintre evenimentele de importanta vitala pentru umanitate au avut loc... ati ghicit!... In luna martie.

Pentru romani, luna martie inseamna, mai presus de venirea primaverii, o perioada inchinata femeii, o sarbatoare de 31 de zile dedicata tuturor mamelor, surorilor, bunicelor si fiicelor. Nu numai ca aceasta luna nu are insa aceeasi semnificatie in intreaga lume dar de-a lungul istoriei, cateva dintre evenimentele de importanta vitala pentru umanitate au avut loc… ati ghicit, in martie.

Pe 2 martie 1836, Texas si-a declarat independenta fata de Mexico iar in aceeasi zi dar in anul 1933 celebrul "King Kong" si-a facut aparitia pentru prima oara pe ecranele New York-ului.

In a treia zi a lunii, in 1882, Jesse James, unul dintre cei mai faimosi eroi ai Vestului Salbatic moare la varsta de 34 de ani, impuscat de Robert Ford. Un alt deces de rasunet se inregistreaza pe 5 martie 1953: Stalin isi da atunci ultima suflare, dupa 29 de ani de dictatura.

Revenind si la evenimente mai putin macabre, trebuie sa amintim si de ziua de 7 martie 1876, cand Alexander Graham Bell isi patenteaza minunata inventie, telefonul. 3 zile mai tarziu, pe 10 martie, acelasi Graham Bell efectueaza primul apel telefonic din lume.

Pe 9 martie 1796, Napoleon Bonaparte o ia in casatorie pe frumoasa Josephine de Beauharnais, care devine astfel prima imparateasa a Frantei. Pe 13 martie 1871, sir William Herschel descopera planeta Uranus.

15 martie are o semnificatie dubla in istorie: in anul 44 i. Chr. Iulius Cesar este asasinat de un grup de nobili printre care se afla si Brutus si Cassius iar in 1956 are loc premiera de pe Broadway a unuia dintre cele mai admirate si iubite spectacole, "My Fair Lady".

Pe 20 martie 1969, John Lennon, regretatul membru Beatles, o ia in casatorie pe Yoko Ono. Pe 21 martie 1685 se naste in Eisenach Johann Sebastian Bach.

24 martie 1603 este ziua care marcheaza in istorie sfarsitul dinastiei Tudorilor, dupa 118 ani de existenta iar pe 26 martie, 1827, lumea isi ia adio de la Ludwig van Beethoven. Se povesteste ca in clipa mortii acestuia, norii s-au strans pe cer si s-a pornit o furtuna teribila, insotita de viscol si zapada. Tunetele au cutremurat camera iar Beethoven si-a ridicat degetul catre cer, cu o expresie amenintatoare, apoi si-a dat duhul.

Pe 28 martie 1930, Constantinopole si Angora isi schimba numele in Istanbul si Ankara.

Voi mai stiti alte evenimente care s-au petrecut in aceasta luna?

________________________________
Trimite urari de Martisor prin FREE SMS!