Fata cu prenume interzis în Islanda dă în judecată statul

De: Gabriela Voicu / 04.01.2013, 15:45
Fata cu prenume interzis în Islanda dă în judecată statul
Blaer Bjarkardottir, o adolescentă în vârstă de 15 ani din Islanda, a dat statul în judecată pentru a obține dreptul de a-și folosi legal prenumele.

Fata fără prenume oficial locuiește în Islanda și are 15 ani.

Blaer Bjarkardottir a dat în judecata statul islandez pentru că i-a fost interzis prin lege să își folosească prenumele în țara natală. Blaer, care în islandeză înseamnă „briza ușoară”, nu a fost aprobat de guvern, așa încât fata a rămas fără prenume.

În Islanda, ca și în alte țări (Germania, Danemarca), există anumite reguli în ceea ce privește alegerea prenumelor copiilor la naștere, iar cel al fetei nu se afla pe lista aprobată de guvern.

Registrul oficial al prenumelor din Islanda conține 1.712 prenume masculine și 1.853 prenume feminine care corespund gramaticii și pronunției locale. Autoritățile spun că lista are rolul de a-i feri pe copii de eventuala rușine de a purta un prenume ciudat. Părinții pot alege un prenume din această listă sau pot solicita unui comitet special alt prenume, acest organism fiind cel care le permite sau nu folosirea prenumelui dorit.

Blaer Bjarkardottir

În cazul lui Blaer, mama fetei, pe nume Bjork Eidsdottir, spune că a aflat că prenumele ales nu se află pe listă după ce a fost informată de preotul care i-a botezat fiica.

Comitetul nu a acceptat acest prenume deoarece cuvântul „blaer” este de gen masculin în islandeză și a fost considerat nepotrivit pentru o fată. De aceea, în toate documentele sale oficiale, Blaer este identificată drept „Stulka” („fată”). Nemulțumită că a trebuit să explice mereu în diferite instituții sau la bancă de ce a ajuns să nu aibă un prenume, Blaer s-a hotărât să dea statul în judecată pentru a i se permite să poate oficial numele de botez.

Deși în ultimii ani legea a devenit mai permisivă, iar prenume precum „Elvis” au fost permise, alte prenume precum „Cara”, „Carolina”, „Cesil” sau „Christa” au fost respinsee deoarece litera „c” nu face parte din alfabetul islandez.