Faur Isaia a fost arestat

Apropo.ro / 26.01.2002, 17:36
Faur Isaia a fost arestat
Timisoreanul Faur Isaia - cel care, la ultimele alegeri generale, l-a stropit cu cernala pe Emil Constantinescu cand acesta iesea din sectia de votare - a fost arestat, vineri seara, pentru distrugere, transmite corespondentul MEDIAFAX. In centrul Timisoarei se desfasura un spectacol

Timisoreanul Faur Isaia – cel care, la ultimele alegeri generale, l-a stropit cu cernala pe Emil Constantinescu cand acesta iesea din sectia de votare – a fost arestat, vineri seara, pentru distrugere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

In centrul Timisoarei se desfasura un spectacol organizat de un post local de televiziune, iar Faur Isaia a vrut sa urce pe scena. Dupa ce a fost oprit, el s-a intors cu o toporisca si a taiat cablul camerei de luat vederi care asigura planul general, astfel ca organizatorii au fost nevoiti sa renunte la aceasta camera.

Politistii l-au retinut pe Isaia si l-au prezentat procurorilor de la Parchetul de pe linga Tribunalul Timis, care au emis mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele sau. De asemenea, Faur Isaia va fi supus unei noi expertize psihiatrice.

Ultima lui actiune, inainte de a fi arestat, a fost cea din data de 23 ianuarie a.c., cind a urcat pe cladirea Universitatii Bucuresti, a aprins torte, a perorat diferite acuzatii la adresa presedintelui Ion Iliescu si a Guvernului si a amenintat ca se va sinucide.

In data de 23 decembrie a anului trecut, el s-a urcat pe o cladire din Timisoara, pe motiv ca presedintele Iliescu nu i-a acordat suficienta atentie cu prilejul vizitei in oras. El a montat pe acoperisul vehiului imobil citeva pancarte cu sloganuri, printre care „Timisoara fii iar treaza / Bucurestiul te gireaza”. In plus, Isaia avea in miini doua talangi, cu care atragea atentia asupra sa.

Isaia a fost convins, dupa o ora si jumatate de protest, de catre o echipa formata din pompieri, politisti si un psiholog, sa coboare de pe cladire. Barbatul, pentru care protestele au devenit o adevarata profesie, a fost transportat la sediul Politiei si a fost amendat cu 800.000 de lei pentru tulburarea linistii publice.

Timisoreanul a mai fost sanctionat cu avertisment, in luna noiembrie a aceluiasi an, de catre politistii Sectiei 8, cind a fost surprins manifestind in fata sediului Curtii Supreme de Justitie. El avea bustul gol si o pancarda cu inscriptia „greva foamei”.

Potrivit unei sentinte a Curtii Supreme de Justitie din 3 octombrie 2001, timisoreanul este pasibil de inchisoare in cazul in care va comite o fapta penala in urmatorii doi ani si jumatate.

Curtea Suprema de Justitie a hotarit suspendarea deciziei instantei inferioare, potrivit careia Faur Isaia urma sa fie internat intr-un spital de psihiatrie timp de sase luni. Instanta suprema a stabilit ca internarea lui Isaia sa fie suspendata conditionat pentru o perioada de doi ani si sase luni si ca, in cazul in care acesta va mai fi invinuit in urma comiterii unei fapte penale, sa fie arestat si sa execute o pedeapsa de doi ani si jumatate de inchisoare. Decizia Curtii Supreme este definitiva.

Cel mai cunoscut protest al barbatului de 52 de ani ramine cel in care a fost implicat fostul presedinte Emil Constantinescu. In momentul in care acesta iesea din sectia de votare de la Liceul Jean Monet din Capitala, a fost abordat de timisorean. Dupa o scurta discutie, Isaia i-a aruncat sefului statului pe fata o substanta albastra, fara ca cei patru ofiteri de la Serviciul Protectie si Paza (SPP) sa aiba timp sa intervina.

MEDIAFAX