Faust, de Aleksandr Sokurov, inchide BIEFF 2011

De: Pandaru Alin Daniel / 09.11.2011, 13:30
BIEFF 2011 ofera publicului bucurestean premiera romaneasca a celui mai recent film semnat de Aleksandr Sokurov, impresionantul sau FAUST, castigator al Leului de Aur la Venetia 2011.

Aclamat la scena deschisa dupa premiera de la Venetia, FAUST a devenit imediat principalul favorit al criticii de specialitate pentru Leul de Aur.

Nume de referinta in cinema-ul contemporan de avangarda, Aleksandr Sokurov este unul dintre cei mai originali cineasti ai prezentului. In creatia sa, Sokurov se concentreaza mai putin pe intriga, si mai degraba pe desavarsirea estetica si pe continutul filosofic.


Aleksandr Sokurov

In filmele sale, lucreaza mult cu actori amatori, ceea ce da nastere unor interpretari diverse si contradictorii. Sokurov e autorul primului film fara montaj, senzationalul ARCA RUSEASCA, constand intr-un cadru unic, lung de peste 90 de minute, si considerat o realizare istorica.

Apropo.ro te invita la concurs! Castiga 11 invitatii duble la Festivalul International de Film Experimental Bucuresti!

Dupa cum explica insusi Aleksandr Sokurov, „Faust este capitolul final al unei tetralogii filmice despre natura puterii. Protagonistii primelor trei filme sunt figuri istorice reale: Adolf Hitler (MOLOCH, 1999), Vladimir Lenin (TAURUS, 2000) si Imparatul Hirohito (SOARELE, 2005). Imaginea simbolica a lui Faust completeaza seria marilor jucatori care au pierdut pariul vietii lor. Aparent, Faust nu-si are locul in aceasta galerie de portrete, fiind un personaj literar aproape vetust. Ce are el in comun cu cele trei personaje reale, ajunse in culmea puterii? Pasiunea pentru cuvinte in care e usor sa crezi si o nefericire cotodiana patologica. Raul e reproductibil, iar Goethe i-a formulat esenta: „.

Premiera romaneasca a filmului FAUST este posibila datorita sprijinului generos oferit de Jameson Romania si va avea loc la Cinema Pro, pe 20 Noiembrie 2011, orele 21.00.

Cea de-a doua editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF va avea loc in perioada 17 – 20 noiembrie, la Cinema Scala.