FBI nu se lasă: vrea să controleze internetul!

De: Marian Andrei / 29.05.2012, 09:46
FBI nu se lasă: vrea să controleze internetul!
Pe 4 mai au fost făcute publice informații referitoare la faptul că FBI a propus unor rețele sociale, provideri și programatori să includă în soft-urile lor programe backdoor-uri pentru monitorizarea schimbului de informații dintre utilizatori.

Chiar dacă proiectele SOPA și PIPA (care au provocat recent prima grevă pe internet, cu susținători precum Wikipedia, Google sau DEXonline.ro) au fost, aparent, stopate, FBI nu se lasă și dorește, cu orice chip, să aibă controlul deplin asupra internetului.

Astfel, potrivit CNet, FBI-ul a cerut giganților internet (Google, Yahoo! și Facebook) să permită instalerea de software-uri care să monitorizeze „suspecții”. Cel puțin teoretic, obligativitatea unui mandat și respectarea drepturilor constituționale ar fi fost garantate. Cererea este justificată prin prisma autorităților, de nevoia de aducere pe lista „Easy to monitor” a comunicațiilor de tip chat (Facebook chat, Google chat, Yahoo! Messenger) sau Twitter, care sunt mult mai dificil de monitorizat decât liniile de comunicare terestră sau telefonia mobilă.

Deși FBI-ul nu consideră că instalarea acestori softuri o exacerbare a drepturilor sale deja foarte puternice, protestele înpotriva SOPA și PIPA au determinat companiile să ezite, de teama pierderii clienților care ar putea dori să schimbe companiile care fac astfel de compromisuri cu autoritățile.

Oricum ar fi, veștile nu sunt deloc îmbucurătoare, FBI-ul înființând recent un departament special, Domestic Communications Assistance Center, creat special în acest scop, în timp ce Senatul american deja i-a alocat 54 de milioane de dolari.