FC Barcelona – în al șaptelea cer

Apropo.ro / 18.05.2006, 16:08
FC Barcelona - în al șaptelea cer
Presa spaniola acorda spații largi victoriei echipei FC Barcelona în finala Ligii Campionilor, cotidianul El Pais apreciind ca jucatorii formației antrenata de Frank Rijkaard au atins la Paris "al șaptelea cer". "Campionii Europei", scrie El Mundo Deportivo. "Barcelona a

Presa spaniola acorda spații largi victoriei echipei FC Barcelona în finala Ligii Campionilor, cotidianul El Pais apreciind ca jucatorii formației antrenata de Frank Rijkaard au atins la Paris „al șaptelea cer”.

„Campionii Europei”, scrie El Mundo Deportivo. „Barcelona a reușit sa câștige pentru a doua oara Liga Campionilor, dupa ce a învins pe Arsenal, deși a fost condusa cu 1-0, însa Eto’o și Belleti au întors rezultatul într-o revenire istorica și memorabila”, scrie sursa citata.

El Mundo Deportivo noteaza ca doi jucatori veniți de pe banca de rezerve au decis meciul, suedezul Henrik Larsson și brazilianul Juliano Belletti.”Pentru fotbal, Barcelona merita titlul, dar Arsenal a condus pe tabela de marcaj. Catalanii s-au întrecut pe sine și au revenit în patru minute. Barcelona a jucat cu rabdare, a cautat spații, și-a trimis artileria în atac și parea ca are partida sub control. Însa a venit golul lui Sol Campbell, aratând tragicomedia fotbalului în toata esența sa. Dupa 45 de minute, jucatorilor nu le venea sa creada. Ca joc, meritau mai mult, dar Arsenal era echipa care domina situația. În repriza a doua, Barcelona s-a apropiat de poarta și Samuel Eto’o a reușit sa egaleze. Rijkaard l-a trimis în teren pe Belletti, care a fost determinant. Barcelona are a doua Cupa a Europei, un titlu meritat, dar cucerit într-o forma agonica”, a scris El Mundo Deportivo. 

El Mundo Deportivo mai scrie ca Eto’o a intrat în legenda, iar Juliano Belletti „a fost omul care a facut miracolul  de la Saint Denis”.

„Au câștigat cei mai buni” scrie cotidianul As, care noteaza pe prima pagina: Spania-Europa, 2-0, referindu-se la victoriile echipelor FC Barcelona și FC Sevilla în finalele Ligii Campionilor, respectiv Cupei UEFA. „Fotbalul a premiat cea mai buna echipa. A fost un triumf absolut just și chiar necesar pentru a putea continua sa-i învațam pe copii ca generozitatea și rabdarea sunt recompensate. Barcelona a meritat pentru ca a jucat pâna la final, pentru capacitatea sa, pentru faptul ca nu se preda niciodata, pentru ca nu renunța atunci când minutele trec și tabela de marcaj este în defavoarea sa. În aceste moment, oricine ar fi avut îndoieli, dar Barcelona a ramas fidela credinței sale. Este nevoie sa fii foarte bun pentru a nu fi contagiat de drama care-i atinge pe alții. Este nevoie sa ai multa încredere pentru a continua sa crezi și este nevoie sa fii Ronaldinho pentru a continua sa zâmbești”, scrie As.

Cotidianul As susține ca Arsenal nu a fost capabila sa-și asume faptul ca avea avantaj pe tabela de marcaj, deși evolua cu un om mai puțin pe teren. „Echipa engleza a murit pentru ca a crezut, greșit, ca este bine sa lase minutele sa treaca. Din acel moment nu a mai fost Arsenal, ci doar o echipa oarecare. Barcelona a continuat sa percuteze, iar Arsenal începea sa se descompuna cu un comportament sinucigaș, oferind balonul și renunțând sa iasa pe contraatac așa cum ar fi trebuit, cu baloane lungi pe atacant. Nu trebuia sa fie în alt fel, trebuie sa câștige cel mai bun, trebuia ca proiectul sa ajunga la capat. Barcelona este cea mai buna echipa din Europa. Pentru mulți ani”, scrie As.

„Dream Team II” scrie Marca, notând ca „patru minute magice ofera Barcelonei Liga Campionilor”. „Barcelona s-a proclamat campioana Europei pentru a doua oara în istorie, reușind câștigarea titlului în patru minute magice. Acum Barcelona a confirmat titlul de cea mai buna echipa din Europa. Cu titlul de campioana a Spaniei și cu Liga Campionilor, clubul azulgrana este noul rege al fotbalului continental.Și mai ales cu un fotbal de calitate. Nimeni nu joaca mai bine decât Barca. FC Porto a lui Mourinho a câștigat Cupa, dar nu transmitea nimic. Aceasta Barcelona ofera spectatcol, deși la Paris nu a stralucit ca de obicei”, scrie Marca.

Cotidianul citat noteaza ca antrenorul Frank Rijkaard a greșit pentru ca nu l-a folosit de la început pe Andres Iniesta în locul lui Mark Van Bommel, dar apoi și-a rectificat erorile prin schimbarile facute, introducerea în teren a lui Iniesta, Larsson și Belletti. „Belletti a profitat de o pasa de la Larsson pentru a da golul victoriei. Barca a câștigat a doua Liga a Campionilor. Patru minute magice care fac dreptate. Barcelona este cea mai buna echipa din Europa și acest titlu îi da încredere”, a notat Marca.

Marca mai scrie ca succesul Barcelonei a fost sarbatorit și la La Cibeles din Madrid, locul în care se aduna în mod obișnuit suporterii formației rivale Real Madrid. 

„Acum da, cea mai buna echipa din Europa”, scrie site-ul oficial al formației catalane. „Barcelona lui Frank Rijkaard începe un nou ciclu în Europa. Echipa azulgrana a câștigat Liga Campionilor, dupa ce a revenit de la scorul de 0-1. De mult timp se spunea ca Barca este cea mai buna echipa din Europa și ca are cel mai frumos joc de pe tot continentul. Totul a devenit realitate în 17 mai, la Paris, când Barca a câștigat Liga Campionilor. La 14 ani dupa ce Alexanco a ridicat Cupa Campionilor Europeni pe Wembley, Puyol a facut acest lucru la Paris. Aceasta echipa demonstreaza ca urmeaza calea Dream Team-ului și demonstreaza ca vrea sa deschida un nou ciclu nu doar în fotbalul spaniol, ci și în cel european”, scrie sursa citata.

„Un camerunez, un mexican, un francez, un suedez, catalani, spanioli, argentinieni, brazilieni, olandezi – toți formeaza o echipa campioana. Acum trebuie sa sarbatorim acest titlu. Barcelona și-a început dominația în Europa și speram sa dureze mulți, mulți ani”, a notat site-ul gruparii catalane.

„Al șaptelea cer este la Paris”, scrie El Pais, dupa meciul de pe Stade de France. „Nu a fost noaptea lui Ronaldinho, ci noaptea lui Larsson, Valdes, Eto’o și mai ales noaptea lui Belletti. Echipa lui Rijkaard a ajuns meritat în al șaptelea cer, dupa ce a revenit cu ajutorul unor fotbaliști pe care nu se conta mai mult decât pe artiști”, scrie sursa citata.

   Cotidianul El Periodico scrie pe prima pagina: „Da, da, am câștigat la Paris”. Barcelona pe care o califica a fi o „multipla campioana” a câștigat al doilea trofeu Liga Campionilor, revenind într-o „finala marcata de suferința”, scrie El Periodico. „Bicampioni”, scrie La Vanguardia din Barcelona, pentru care echipa catalana a încheiat un „sezon de vis”, aluzie la titlu de campioana a Spaniei și la Liga Campionilor. 

„Punct final al unui an triumfal”, scrie ABC, în timp ce El Mundo constata ca „Barca urca pe tron” și califica prestația echipei „eroica, mai ales ca a avut o revenire de neuitat și demna de cea mai buna echipa din ultimii ani”.

Presa economica spaniola nu este insensibila la victoria Barcelonei, publicația Cinco Dias consacrând ultima pagina acestui succes, sub titlul: „Barca a cucerit Europa dupa un sezon de aur”.

„Campionii” scrie cotidianul Sport, care noteaza ca a meritat așteptarea de 14 ani pentru a trai o noapte magica. „Credința muta munții, iar echipa lui Frank Rijkaard, conștienta de posibilitațile sale, plina de mândrie și orgoliu, nu s-a predat niciodata. Acești baieți nu au renunțat. Barcelona este o echipa ce se iubește, ce se simte campioana, ce are încredere în potențialul sau creativ și ofensiv, o echipa care nu renunța pâna când arbitrul nu fluiera finalul meciului. Cu siguranța nu a fost cel mai bun meci al Barcelonei în actualul sezon, dar acest lucru conteaza mai puțin, mai ales când premiul este Liga Campionilor și un loc în istroie. De învinși nimeni nu-și aduce aminte, deși joaca bine și pierd nemeritat. Aseara era sa se întâmple așa ceva, deoarece Terje Hauge a prejudiciat Barca cu un arbitraj laș”, scrie Sport.

Sursa citata menționeaza ca succesul de la Paris a fost muncit. „Jucatorii sunt tineri și ambițioși. Ei se afla deja la nivelul Dream Team-ului lui Johan Cruyff. Nu a fost noaptea lui Ronaldinho, așa cum toți credeam. Nu conteaza, pentru ca daca nu este magicianul din Porto Alegre, apare leul din Camerun, sau Iniesta, sau Larssosn sau Belletti. Barca este cea mai buna echipa din Europa, indiscutabila dominatoare a unei epoci fotbalistice. Mulțumim Barca, pentru ca ai facut fericiți milioane de catalani. Echipa lui Rijkaard a pus doua mâini pe glorie și suntem convinși ca nu o va lasa sa-i scape mult timp. A meritat sa așeptam 14 ani. Avem a doua cupa (ultima propoziție fiind scrisa în limba catalana)”, a mai scris Sport.

Echipa FC Barcelona a câștigat pentru a doua oara în istorie Liga Campionilor, învingând cu scorul de 2-1 (0-1), formația Arsenal Londra, în finala competiției, disputata, miercuri, pe Stade de France din Paris. 

Mediafax