FDA a aprobat iStent, cel mai mic implant din lume

De: Dragos Tanase / 28.06.2012, 13:00
FDA a aprobat iStent, cel mai mic implant din lume
Agenția americană Food and Drug Administration (FDA) a aprobat iStent, cel mai mic implant medical din lume, care va fi folosit la operațiile chirurgicale pe ochi, în cazul glaucomului.

iStent, creat de către producătorul de echipamente optice Glaukos, este un tub din titan care măsoară 1 mm lungime, 0,33 mm înălțime și cântărește doar 60 de micrograme.

Glaucomul cu unghi deschis (care este cel mai des întâlnit dintre toate formele de glaucom) survine când sistemul de drenaj devine din ce în ce mai puțin eficient, crescând astfel presiunea intraoculară, iar implantul cu iStent este gândit să ofere fluidului o cale prin care să se dreneze corect, reducând astfel presiunea și evitând tendința spre orbire a pacientului.

Raportul FDA a rezultat că peste 68% dintre participanții cu iStent au ajuns la nivelul impus al presiunii intraoculare, față de un procentaj de 50% a celor care au efectuat doar operație de cataractă.

Dispozitivul a întâlnit și diverse complicații în timpul operațiilor, dar problemele fiind mai mult de manevrare decât de funcționalitate.

Nu se știe când va fi oficial disponibil operațiilor de glaucom, însă, după aprobarea celor de la FDA, nu va mai dura mult.