Femei care conduc barbați

Apropo.ro / 29.07.2005, 19:28
Femei care conduc barbați
Femeile implicate astazi în politica sunt de multe ori mai interesante și mai charismatice decat soții ori șefii lor. Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, sau premierul Ucrainei, Iulia Timoșenko, primesc în mod regulat cereri în casatorie. Soția lui Tony

Femeile implicate astazi în politica sunt de multe ori mai interesante și mai charismatice decat soții ori șefii lor. Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, sau premierul Ucrainei, Iulia Timoșenko, primesc în mod regulat cereri în casatorie. Soția lui Tony Blair este cu certitudine o profesionista mai valoroasa decat el, iar soția lui Silvio Berlusconi se implica destul de des în cauze politice împotriva voinței lui.

Fata de cariera
Cherie Blair
Data nașterii: 23 septembrie 1954
Stare civila: casatorita cu Tony Blair (1980)
Profesia: avocat
Copii: patru (Euan, Nicky, Kathryn și Leo)

Cherie Blair a fost o studenta stralucita, fiind prima persoana care a absolvit Dreptul la prestigioasa London School of Economics cu note maxime la toate materiile. Tatal ei este Tony Booth, celebru actor englez de teatru și mare afemeiat, care a avut copii din mai multe relații. Cherie a descoperit în 2002 ca are o sora vitrega în Australia.

Profesional vorbind, l-a depașit pe soțul ei – tot avocat – la toate capitolele, caci Cherie este Queen’s Counsel, cel mai înalt rang profesional la care poate ajunge un avocat în Marea Britanie. Totuși, ea a intrat în atenția presei de mai multe ori, pentru niște scandaluri de toata frumusețea. O data, pentru ca întarzia la un proces în care era judecator (din 1999, ea practica și ca magistrat, cu jumatate de norma), a luat… trenul. Doar ca n-a mai apucat sa-și cumpere bilet, iar controlorii i-au aplicat prompt o amenda…

Alt scandal, de data aceasta mult mai serios, a fost atunci cand presa a luat-o în vizor pentru conferințele pe care le-a susținut despre viața ca soție de prim-ministru, pentru care a încasat 50.000 de dolari (la Washington) și 175.000 de dolari (pentru un turneu în Australia). Presa și opoziția conservatoare au acuzat-o la unison ca se folosește de poziția soțului ei pentru a caștiga avantaje materiale, ceea ce în Regatul Unit este interzis prin lege.

Nici afacerile nu au mers prea bine pentru familia Blair. Anul trecut, Cherie și soțul ei au cumparat o noua reședința, cu 6,4 milioane de dolari, dar, cum familia locuiește la locuința prim-ministrului, în Downing Street 10, trebuie sa gaseasca un chiriaș – ceea ce înca n-au reușit… În schimb, viața de cuplu se pare ca decurge normal.

O femeie într-un trib de barbați

Iulia Timoșenko
Data nașterii: 27 noiembrie 1960
Stare civila: casatorita cu Aleksandr Timoșenko
Profesia: economist, om de afaceri

În patria ei, Ucraina, premierul Iulia Timoșenko este o figura cu totul aparte, în egala masura admirata și detestata. Originile averii ei, estimate la sute de milioane de dolari (nimeni nu știe precis cat, iar multora le e pur și simplu frica sa atinga subiectul), sunt învaluite în ceața. De la numirea ca premier, Timoșenko a trecut la reforme rapide și dure, în spiritul economiei de piața. Marca ei distinctiva sunt codițele împletite tradițional; este un lider charismatic, dar și o persoana extem de vanitoasa, caci pe site-ul ei sunt postate aproape 1.300 de poze cu ea însași…

Iulia Timoșenko a studiat economia, obținand și un doctorat. În 1989 s-a lansat în afaceri cu un lanț de magazine de închiriat casete video. Averea și-a strans-o însa dupa 1995, cand a fondat United Energy Systems of Ukraine, o companie care administra importurile de gaz natural din Rusia. E ușor de intuit încotro se îndreapta suspiciunile de corupție, mai ales ca Timoșenko a fost și șef al Comisiei parlamentare pentru Buget și vice prim-ministru pentru Energie. Actualul premier a avut legaturi de afaceri cu fostul premier Pavel Lazarenko, arestat și condamnat în 2004 în SUA pentru corupție și spalare de bani. În ianuarie 2001, a petrecut 42 de zile în închisoare, fiind acuzata de mituire, spalare de bani, corupție și abuz de putere, dar, miraculos, toate acuzațiile au fost respinse de Justiție.

Citește care dintre femei mai conduce barbații numai în

Tags: