Femeia care nu își poate recunoaște fizionomia

De: Gabriela Voicu / 08.05.2013, 15:45
Femeia care nu își poate recunoaște fizionomia
O femeie care suferă de prozopagnozie, boală care se manifestă prin pierderea capacității de a recunoaște fizionomiile umane, a explicat cum o afectează acest sindrom.

Heather Sellers este o femeie care a aflat de curând că suferă de prozopagnozie, o boală care se manifestă prin pierderea capacității de a recunoaște fizionomiile umane și care afectează aproximativ 2,5 la sută din populația Globului.

Showbiz.ro te trimite la EROS SHOW! Vrei și tu?

„Eram înconjurată de oglinzi într-un lift aglomerat, iar când vedeam că o femeie se mișcă, aveam tendința să îi fac loc, dar realizam apoi că eu sunt acea femeie”, a spus Heather, care a știut mereu că ceva este în neregulă cu ea, potrivit New Scientist.

Femeia suferă de această boală bizară din copilărie, dar a fost diagnosticată abia după vârsta de 30 de ani.

„Era imposibil pentru mine să am încredere în percepțiile mele legate de lumea înconjurătoare. Am fost diagnosticată ca suferind de anxietate. Părinții credeau că sunt nebună”, a mai spus Heather.

Prozopagnozia, boala celor care nu recunosc fizionomii

Cei mai mulți dintre bolnavi nu realizează că suferă de prozopagnozie.

„Este foarte ușor pentru creier să compenseze acest aspect, pentru că sunt alți factori care ajută să recunoști pe cineva: culoarea părului sau anumite haine. Dar încearcă să cunoști o persoană în afara unui context și o să ai parte de o experiență devastatoare din punct de vedere social”, a clarificat femeia.

Heather predă la o școală și i-a rugat pe elevi să poarte ecusoane cu numele lor, deși poate să îi diferențieze uneori în funcție de tunsoare.

Brad Duchaine, neurocercetător la Harvard, este cel care a diagnosticat-o corect pe femeie și a explicat, în urma unui experiment care a studiat activitatea cerebrală a 12 persoane cu acest sindrom: „O parte a creierului recunoaște fețele, dar nu poate transmite informația la un nivel mai înalt de cunoștință”.