Femeia care nu poate uita nimic

De: Manuela Stoicescu / 12.05.2008, 12:13
Femeia care nu poate uita nimic
O femeie sufera de o conditie medicala extraordinara, multumita careia isi poate aminti absolut toate evenimentele din ultimii 25 de ani.

Supranumita "calendarul uman", o femeie de 40 de ani din America sufera de o conditie medicala iesita din comun, "multumita" careia isi poate aminti cu exactitate absolut toate evenimentele din ultimii 25 de ani. Atunci cand l-a contactat pe neurobiologul Jim McGaugh, AJ (asa cum a fost numita pentru a-i fi protejata identitatea) i-a spus clar si raspicat: "Am o problema. Imi amintesc prea multe lucruri".

Oamenii de stiinta care si-au indreptat atentia catre cazul ei si-au dat seama imediat ca femeia nu exagerase deloc: intrebata cu privire la orice zi si orice data din ultimii 25 de ani, AJ putea oferi informatii amanuntite si verificabile despre ce i se intamplase in ziua respectiva si despre evenimente notabile mentionate la jurnalele de stiri. Mai mult, AJ isi aducea aminte si ce zi a saptamanii era si cum era vremea.

Cazul femeii a fost descris de cercetatori in termenii memoriei "incontrolabile, automate si de neoprit"; pentru ca pana in clipa de fata nimeni nu mai intalnise un caz asemanator savantii au fost nevoiti sa nascoceasca un nume pentru sindromul acesta.

"Am studiat procesul de invatare si memoria timp de 50 de ani dar n-am intalnit niciodata vreun caz asemanator", a spus McGaugh. "Nu stim insa daca mai exista oameni precum AJ", a adaugat el.

Rugat sa descrie memoria extraordinara a lui AJ, neurobiologul a declarat: "Amintirile ei se declanseaza cu o rapiditate automata. Intrebata cum anume isi aduce aminte de evenimentele despre care vorbeste, AJ spune ca le vede ca si cum s-ar uita la un film. Ne poate oferi un numar foarte mare de detalii si e foarte calma atunci cand isi aminteste seria intamplarilor. Cateodata isi aduce aminte lucruri de care n-ar fi vrut sa vorbeasca. Din fericire, am putut verifica exactitatea lucrurilor povestite de ea cu ajutorul unui jurnal pe care AJ l-a tinut de la 10 pana la 34 de ani. E intr-adevar un caz incredibil."